Premijer

Plenković govorio o kašnjenju cjepiva i mogućim tužbama: ‘Nećemo sami raditi ono što čini Italija’

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Danas je održan četvrti sastanak međuresorne radne skupine, s ministrima i županima se razgovaralo o podjeli sredstava iz Europske unije namijenjenima za potresom pogođena područja"Premijer Andrej Plenković danas je ustvrdio kako je zadovoljan dinamikom smanjenja broja novozaraženih, ali i da nijedna zemlja još nije u fazi da može reći da drži epidemiju za rogove.


Ukidanje nekih mjera nije htio komentirati, rekao je tek da će o tome govoriti Stožer. Progovorio je i o kašnjenju ugovorenih doza cjepiva.


“Mi smo na sastanku prošlog tjedna dogovorili čvrst stav da se treba poštovati različita dinamika isporuke cjepiva. Sada se diplomacija oko cijepiva pomalo pretvara u kidnapiranje cjepiva. Određene zemlje plaćaju više nego što je dogovoreno. Mi još nismo išli prema drugim cjepivima osim prema onima oko kojih smo se već dogovorili”, prenosi N1 Plenkovićevu izjavu.
On navodi kako Hrvatska još nije razmišljala da se kao zemlja izravno obrati proizvođačima cjepiva, “jer jednom kada se to napravi, onda je gotovo”.


“Ako imate ugovor koji ste ispregovarali i plaćate ne malu cijenu, ne vidim smisla za novim pregovorima ili nuđenjem više cijene. Valjda bi oni nama trebali plaćati penale za neispoštovani ugovor. Mislim da je normalno da obje strane ispoštuju što je dogovoreno i iskoristit ćemo sva sredstva koja imamo da se to i dogodi”, rekao je Plenković, dodajući da Hrvatska ne razmišlja, poput Italije o pojedinačnoj tužbi protiv Pfizera. To će, dodaje, biti učinjeno na razini Europske komisije.


Danas je održan četvrti sastanak međuresorne radne skupine, s ministrima i županima se razgovaralo o podjeli sredstava iz Europske unije namijenjenima za potresom pogođena područja”. Istaknuo je da se radi o sastanku o šteti uzrokovanoj potresom u ožujku 2020. godine, u kojemu su oštećene zgrade u Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Što se tiče Sisačko-moslavačke županije i okolnog područja, pogođenog snažnim potresom krajem prosinca prošle godine, Plenković je rekao da će se za to ići u novi zahtjev za nova sredstva, piše N1.