Premijer

Plenković: Milanović? To je čovjek kojeg hvali Moskva. Sve je jasno…

Portal Novi list

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Zoran Milanović se iz živog pijeska hvata za svaku grančicu da se ne bi utopio, ocijenio je Andrej Plenković.Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirao je odluku Ustavnog suda, koji je zaključio da referendumska pitanja dviju Mostovih inicijativa o ukidanju covid potvrda i “stožerokracije” nisu u skladu s Ustavom.


Podsjetimo, iz Mosta tvrde da je Ustavni sud marioneta HDZ-a. Ustavni sud potom je napao i predsjednik Republike Zoran Milanović koji smatra da Ustavni sud treba ukinuti: “Ovo je strašno što su napravili, pa tko njima više uopće i vjeruje…”.


“Nisam imao pojma što će Ustavni sud odlučiti”


“Što se tiče odluke Ustavno suda, mislim da su očekivane. Ja nisam imao pojma što će odlučiti, mislim da to sve govori o tome da je Ustavni sud marioneta i da ga treba ukinuti.
Ustavni sud nije nečija marioneta, kamoli da ga treba ukinuti”, rekao je Plenković, prenosi N1.


Milanović za ukidanje Ustavnog suda: “Ovo je strašno, pa njima nitko više ne vjeruje…”On smatra da je Ustavni sud jako dobro objasnio odluku.


“Ovu cijelu ispolitiziranu inicijativu predvodili su antivakseri. Nemojmo govoriti da je ovo inicijativa koja nema politički background.


Ustavni sud je gledao pitanja, analizirao ih, stavio ih u kontekst hrvatskog Ustava i našeg pravnog poretka i donio odluku”, rekao je Plenković.


“Državni udar? Dajte molim vas…”


O Milanovićevoj izjavi da je ovo državni udar, Plenković je rekao: “Dajte, molim vas, kakav državni udar”.


“Sjajno, još jedna briljantna umotvorina”, rekao je, pak, o Milanovićevoj tvrdnji da Ustavni sud treba ukinuti.


Komentirao je i predsjednikove izjave o ulasku Finske i Švedske u Europsku uniju.


Zastupnica poručila: “Dečki, imate triatlon, vozite bicikl, trčite, plivajte i pokažite tko je jači”“Milanović se iz živog pijeska hvata za svaku grančicu da se ne bi utopio”, rekao je premijer.


Dodao je da “Vlada u njegovom cirkusu neće sudjelovati”.


“Milanovića su opet Rusi hvalili, sve je jasno”, rekao je Plenković.


Poručuje i da nema planova za posao u Bruxellesu.


“Molim DORH da ne sluša huškanje čovjeka kojeg hvali Moskva.


Čuo sam se sa Šipek, rekao sam joj da je nezamislivo da netko huška DORH na ministra Banožića”, kazao je Plenković.


O pobačaju: “Bojim se da smo vidjeli poruku”


Osvrnuo se na zakon o pobačaju.


“Mi smo na parlamentarnoj većini imali raspravu o SDP-ovoj inicijativi koja je, eto, nastala na jednoj zaista teškoj situaciji gospođe Čavajde, na jednom slučaju koji zahtijeva puno suosjećanje i razumijevanje za jednu nevjerojatnu situaciju koju ne bih poželio da se to dogodi.


Njoj je sigurno u ovoj situaciji najteže, ali očito je to generiralo jedno munjevito prelijevanje osobne tragedije i zdravstvene situacije u političku inicijativu.


Ja ću podsjetiti hrvatsku javnost, pitanje zakona o prekidu trudnoće, pitanje pobačaja nije bilo niti u našem programu niti u dogovorima naše koalicije niti je na bilo koji način od nas stavljeno na stol.


Ono se vratilo na stol odlukom Ustavnog suda nakon, čini mi se 26 ili 27 godina. Zašto ovo govorim?


Zato što imamo koaliciju u kojoj HDZ, još neke stranke desnog centra, tu su i liberalne stranke, tu su i nacionalne manjine.


Ovo je pitanje oko kojeg je u okviru naše parlamentarne većine izrazito teško, rekao bih i gotovo nemoguće postići konsenzus.


I kad imate takvu situaciju, onda i da želimo ispuniti stav i odluku Ustavnog suda koja, podsjećam, nije zadužila Vladu nego Sabor da donese novi zakon, nama je to vrlo teško i mi smo kod glasanja prošli tjedan imali slobodan izbor.


Svi su mogli o ovom ideološkom pitanju glasati u skladu s njihovim načelima i vidjeli ste u samoj konstelaciji glasova da su tu stavovi različiti i bojim se da mi kao najsnažnija i najvažnija stranka u većini, smo tu poruku razumjeli i vidjeli.


Meni je ovo jedan signal koji upućuje na oprez”, rekao je Plenković, prenosi N1.