Poruka državnom vrhu

Zastupnica poručila: “Dečki, imate triatlon, vozite bicikl, trčite, plivajte i pokažite tko je jači”

P. N.

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

“Imam dojam da si trebaju dokazivati (Milanović i Plenković) tko je jači. Pa dečki, odite, imate triatlon, voite bicikl, trčite, pokažite tko je jači… Ne preko leđa Hrvatske ili Hrvata u BiH", rekla je Anka Mrak TaritašSaborska zastupnica stranke Glas, Anka Mrak Taritaš, gostujući u N1 Studiju uživo komentirala je dnevnopolitičke aktualnosti.


Mrak Taritaš zalaže se za jasnu vanjsku politiku koja bi trebala biti “dogovor dva brda, dogovor Plenkovića i Milanovića”. Kaže da svaki put kad naš ministar vanjskih poslova ide van, ona “strepi što će reći”. “Bojim se da mi vanjske politike nemamo, nemamo suvisle vanjske politike”, rekla je za televiziju N1 i nastavila:


“Imam dojam da si trebaju dokazivati (Milanović i Plenković) tko je jači. Pa dečki, odite, imate triatlon, voite bicikl, trčite, pokažite tko je jači… Ne preko leđa Hrvatske ili Hrvata u BiH. Hrvatska je mala zemlja koja u svojim stavovima mora biti jasna i dosljedna i nikako ne može vanjsku poltiku temeljiti na ucjeni”, smatra Anka Mrak Taritaš.
Smatra da način na koji predsjednik Milanović ide dalje nije dobar za Hrvatsku.


“HDZ bi da se sve zaboravi i o tome se ne priča”


“Tema je na stolu i o temi treba razgovarati. Odluke treba donijeti razumski. Imamo zakon iz ’78., imate premijera koji je rekao da odluku Ustavnog suda neće poštivati, imate vladajuće koji imaju mangupe u svojim redovima…”, govori zastupnica Mrak Taritaš.


Istaknula je da sada ne smiju stati. “Imamo premijera koji ne poštuje odluku Ustavnog suda, imamo ministra koji je lagao, imamo zakon koji na terenu funkcionira…”, govori. Kaže da je po njezinim saznanjima više od 50 posto ginekologa i medicinskih sestara u prizivu savjesti. Kada je to spomenula premijeru, kako kaže, odgovorio joj je da “on nema tih saznanja, kako su oni demokršćani pa se dosjetio reći da će ministar Beroš skupiti podatke”.


Rješenje vidi u razgovoru s ustavnopravnim stručnjacima, a problem u redovima HDZ-a. “Tko nam garantira da na vlast neće doći netko tko će donijeti nešto što je protuustavno?”, pitala se Mrak Taritaš.


“Pitam svakoga što je jače – pravo ginekologa na priziv savjesti ili pravo žene? HDZ bi najradije da se sve zaboravi i o tome se ne priča”, komentirala je.


“Odluke ustavnog suda se donose na način da odgovaraju vladajućoj većini”


Osvrnuvši se na odluku Ustavnog suda, koji je ocijenio da nijedno referendumsko pitanje Mosta nije u skladu s Ustavom, stoga raspisivanje referenduma nije dopušteno, rekla je da Ustavni sud osporava načine na koje je postavljeno prvo pitanje.


“Predsjednik Ustavnog suda to objašnjava tehnički, ne suštinski. Očito je suštinski išlo da se odlučuje dvotrećinski… Ove odluke se donose na način da odgovaraju vladajućoj većini. Gubi se vjera da u Hrvatskoj ikakav sustav postoji i to nije dobro”, komentirala je saborska zastupnica Glasa.