Sjednica Sabora

Pernar traži legalizaciju marihuane: ‘To nije droga i treba je drugačije tretirati’

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Prijedlogom zakona, prema njegovom sudu, čini se značajan iskorak u dosadašnjem zakonskom tretmanu indijske konoplje, na način da se legalizira uzgoj, prerada, uporaba i promet konopljom za rekreaciju. Svaka punoljetna osoba, predlaže Pernar, u svrhu rekreacije smije uzgajati do 6 stabljika konoplje.ZAGREB – Saborski zastupnici danas su raspravili predložene izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a predlagatelj Ivan Pernar rekao je da njima želi odvojiti tržište teških droga, heroina i kokaina, od tržišta marihuane, založivši se za njenu legalizaciju. Pernar marihuanu ne smatra drogom. Predlaže novi pristup trima aspektima u zakonskom tretmanu konoplje – industrijskoj proizvodnji, uporabi u medicinske svrhe i osobnoj uporabi.


Pernar smatra da ne postoji ni jedan opravdan razlog za zabranu iskorištavanja cijele biljke industrijske konoplje, posebice, kaže, imajući u vidu nizak postotak THC-a kojeg sadrži. “Stoga se ovim prijedlogom zakona dopušta slobodan uzgoj, prerada i promet industrijskom konopljom”, stoji u obrazloženju njegova zakonskog prijedloga.


Zalaže se da se zakonskim izmjenama dopušta uzgoj, prerada, uporaba i promet konopljom u medicinske svrhe.
Prijedlogom zakona, prema njegovom sudu, čini se značajan iskorak u dosadašnjem zakonskom tretmanu indijske konoplje, na način da se legalizira uzgoj, prerada, uporaba i promet konopljom za rekreaciju. Svaka punoljetna osoba, predlaže Pernar, u svrhu rekreacije smije uzgajati do 6 stabljika konoplje.


Pernar je upozorio na problem alkoholizma koji smatra puno većim od konzumacije indijske konoplje u rekreativne svrhe, kao i štetnost uživanja duhana, odnosno pušenje.


Takav zakonski prijedlog već jednom odbijen 


Državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić rekao je da Vlada predlaže neprihvaćanje Pernarov zakonskog prijedloga, jer je istovjetan prijedlogu Živog zida o kojima je Vlada već dala mišljenje i smatra ih neprihvatljivim.


Ivan Čelić (HDZ) usprotivio se legalizaciji marihuane u rekreativne svrhe, rekavši da može imati zdravstvene posljedice, jer i nakon samo jedne konzumacije može dovesti do psihoze, halucinacije i paranoje, a kod pojedinih osoba vodi u shizofreniju kao jednu od najtežih psihičkih bolesti. Također je upozorio kako je 95 posto ovisnika počeo eksperimentirati marihuanom.