Priznanje

Penn State uvrstio identifikaciju Marije Krucifikse Kozulić pod vodstvom Dragana Primorca među najznačajnija dostignuća tog sveučilišta u 2020.

Portal Novi list

Foto pritvatna arhiva

Foto pritvatna arhiva

Ekshumaciji koštanih ostataka iz grobnice na Kozali pristupilo se 20. prosinca 2011. godine kada je utvrđeno da su u zajedničkoj grobnici pokopane 52 osobe



Američko Sveučilište Penn State, izvjestilo je javnost o rezultatima suradnje sa znanstvenicima Sveučilišta u Splitu tijekom identifikacije službenice Božje majke Marije Krucifikse Kozulić i njezine sestre Tereze.


“Penn State News”, službeno glasilo jednog od najutjecajnijih i najvećih američkih javnih sveučilišta je među najznačajnija postignuća znanstvenika ovog sveučilišta tijekom 2020. godine uvrstilo uspješnu identifikaciju službenice Božje majke Marije Krucifikse Kozulić i njene sestre Tereze koju su sredinom 2020. godine napravili s hrvatskim znanstvenicima pod vodstvom prof.dr. Dragana Primorca i prof.dr. Mitchell Hollanda.


U sklopu procesa za proglašenje blaženom časne Majke Marije Krucifikse Kozulić (1852-1922), utemeljiteljice autohtone riječke redovničke zajednice Sestara Presvetog Srca Isusova, 2011. godine, vodstvo zajednice je odlučilo pokrenuti postupak ekshumacije skeletnih ostataka iz grobnice na Kozali u Rijeci.





Ekshumaciji koštanih ostataka iz grobnice na Kozali pristupilo se 20. prosinca 2011. godine kada je utvrđeno da su u zajedničkoj grobnici pokopane 52 osobe. Od te brojke posmrtni ostaci 35 osoba nalazili su se u drvenim kovčezima, dok su ostaci ostalih osoba bili pomiješani u sedam vreća.


Uz pomoć standardnih metoda forenzičke antropologije na Kliničkom zavodu za patologiju sudsku medicinu i citologiju u Rijeci te nakon toga na Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u Splitu selektirani su skeletni ostaci te se započelo s pripremama za molekularnu analizu (analiza jezgrine i mitohondrijske DNK).


U stručnom timu za identifikaciju sudjelovali su prof. dr. sc. Dragan Primorac, prof. dr. sc. Alan Bosnar, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, dr.sc. Anja Petaros, dr. sc. Miran Čoklo, izv. prof. dr. sc. Ivana Kružić, izv. prof. dr. sc. Željana Bašić, te američke kolege dr. Charla Marshall, dr. Kimberly Sturk-Andreaggi, dr. Erin M. Gorden, dr. Jennifer Daniels-Higginbotham, dr. Sidney Gaston Sanchez i dr. Timothy P. McMahon.