Državna banka

Pandemija i potres usporili su proces prikupljanja ponuda: U igri za preuzimanje Croatia banke ostala dva kupca

Aneli Dragojević Mijatović

Ivana Ivanovic/PIXSELL

Ivana Ivanovic/PIXSELL

Iz DAB-a su otklonili mogućnost iznošenja imena potencijalnih investitora. Ne žele komentirati i jesu li u igri ostali oni iz Europe, Hong Konga ili SAD-a, što su bile odrednice potencijalnih investitora koji su još na početku iskazali interesRIJEKA – Još krajem listopada istekao je rok za podnošenje obvezujućih ponuda za preuzimanje državne Croatia banke, koji je bio i produljen, te je poznato da su stigle tri obvezujuće ponude. Tko točno stoji iza njih, nije bilo objavljeno ni tada, ali ni sada, nakon gotovo tri mjeseca, u Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), preko koje je država i vlasnik ove banke, još ne govore konkretno. Ipak, odgovarajući na naš upit, u DAB-u otkrivaju da je u međuvremenu izbor potencijalnih kupaca sužen, odnosno u igri su, potvrdili su, ostala dva od spomenuta tri ponuditelja, te su od njih zatražene i dodatne korekcije ponuda.


Četiri iskaza


– Podsjetimo, temeljem zaprimljena četiri iskaza interesa za kupoprodaju 100 posto dionica Croatia banke d.d. iz financijskog i bankarskog sektora od zainteresiranih strana iz Sjedinjenih Američkih Država, Hong Konga, te dva iz Europe, nakon provedenog dubinskog snimanja i isteka roka za podnošenje obvezujućih ponuda 30. listopada 2020. godine, zaprimljene su tri neopozive i obvezujuće ponude. Kako su dvije od tri ponude sukladne postavljenim kriterijima, DAB prema uvjetima postupka ima ovlaštenje odabrati jednog ili više ponuditelja s kojima će nastaviti pregovore u vezi s ugovorom o kupoprodaji dionica, s ciljem zaključenja planirane transakcije.


S ciljem pronalaska najboljeg rješenja i odabira najkvalitetnije ponude, uzimajući u obzir činjenicu da obje zaprimljene ponude zadovoljavaju postavljene kriterije te su vrlo slične, prodavatelj je tijekom prethodnih mjeseci zatražio i dodatne korekcije ponuda u novom krugu dostava koje su donijele i značajno jače financijske ponude. Temeljem navedenih, trenutno je u tijeku finalizacija potrebnih sastavnica Ugovora o kupoprodaji dionica, otkrivaju u DAB-u. Zaključenje transakcije, tvrde, »trebalo bi uslijediti u narednim mjesecima, odnosno konkretno nakon odluke regulatora, za što je zakonom predviđen rok od 60 radnih dana od dana podnošenja zahtjeva.«


Nepoznata imena
No, i uza sve ovo, proces se ipak oduljio, primjećujemo.


– Postupak kupoprodaje 100 posto dionica Croatia banke d.d. odvija se prema predviđenim koracima, iako nešto sporije s obzirom na složenost procesa, kvalitetu i sličnost pristigle dvije ponude te prisutnost globalne pandemije koronavirusa i potresa koji svakodnevno nameću nove izazove, navode u DAB-u. Poručuju da se, nakon jasnog definiranja svih potrebnih sastavnica ugovora koje je u tijeku, u idućem razdoblju očekuje izbor najkvalitetnije ponude i zaključenje transakcije. O svim novostima izvijesti će, kažu, javnost po finalizaciji cjelokupnog procesa kupoprodaje Croatia banke d.d.


Iako smo pitali za imena potencijalnih investitora u Croatia banku, iz DAB-a su otklonili mogućnost da se o tome uopće govori. Isto tako, ne žele komentirati i jesu li u igri ostali oni iz Europe, Hong Konga ili SAD-a, a što su bile odrednice potencijalnih investitora koji su još na početku iskazali interes. O kojoj je sada kombinaciji riječ, predstavnik vlasnika u ovom trenutku ne želi govoriti. Proces je u tom dijelu tajan, odnosno javnost će, kako su i opisali u DAB-u, više saznati kad bude donesena odluka. Inače, država je proces prodaje Croatia banke započela lani, kada je donesena odluka da ova relativno mala državna banka ide na bubanj. Neki su to protumačili kao mali, ali važan korak koji najavljuje i buduću strategiju države u pravcu daljnje privatizacije državne imovine, pogotovo udjela u društvima koja posluju na tržištu na kojem je konkurencija snažna, te im je potrebna dodatna injekcija kapitala.


HNB: Do nas predmet još nije ni stigao

Upit smo uputili i regulatoru, Hrvatskoj narodnoj banci, iz koje su praktički potvrdili da predmet još nije ni stigao do njih.


– Ističemo da prodaja banke i sama brzina realizacije iste, isključivo ovisi o dogovoru između vlasnika banke i potencijalnih investitora. Tek u slučaju postizanja dogovora između vlasnika banke i potencijalnog investitora, isti podnosi HNB-u zahtjev za izdavanje prethodne suglasnosti za stjecanje kvalificiranog udjela u banci, poručuju iz Sektora komunikacija HNB-a.

Udio od 0,4 posto


Bankarsko tržište u Hrvatskoj već je visokoprivatizirano, prilično zasićeno, te je vrlo teško počinjati ispočetka. Riječ je o malom tržištu, ali s druge strane, tržištu zemlje koja je članica Europske unije, pa je preuzimanje banke u Hrvatskoj, iako s malim udjelom na tržištu, istovremeno i »ulaznica« na veliki EU-bankarski prostor. To je, spekuliralo se, možda i najveći motiv za potencijalne preuzimatelje Crobe izvan Hrvatske, ali i EU-prostora. Prema podacima HNB-a, udio Crobe na hrvatskom bankarskom tržištu iznosi 0,41 posto, a banka, stoji na njenim web stranicama, ima poslovnu mrežu od 12 komercijalnih centara i poslovnica. Nadalje, prema pokazateljima poslovanja kreditnih institucija na dan 30. rujna (privremeni, nerevidirani), koje je objavio HNB, Croatia banka je u prvih devet mjeseci 2020. poslovala s dobiti od 7,3 milijuna kuna, dok je godinu ranije, pokazuju izvješća banke, poslovala s oko 25 milijuna kuna gubitka.