Ministarstvo zdravstva

Pakračka bolnica i bolnica hrvatskih veterana dobile nove MR uređaje vrijedne preko 660.000€

Portal Novi list„Nastavljamo s daljnjim organizacijskim iskoracima nabavom novih uređaja kojima dodatno osnažujemo javni zdravstveni sustav.


Analizirajući iskazane potrebe zdravstvenih ustanova kao i zdravstvene potrebe pacijenata, Ministarstvo zdravstva, je među ostalim bolnicama, osiguralo Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana MR u vrijednosti preko 660.000 eura.


Time smo omogućili 100.000 pacijenata, koji gravitiraju pakračkoj bolnici, najsuvremeniju dijagnostiku koja je ujedno specifična i po otvorenom dizajnu MR uređaja pogodnom za smanjenje tjeskobe pacijenata i umanjivanje straha od zatvorenog prostora.
Novi spomenuti MR u širem kontekstu ima još veću težinu u javnom zdravstvenom sustavu jer čini mrežu od 1400 medicinskih uređaja novije proizvodnje, od kojih su značajna posljednja, nova ulaganja 8 MR uređaja, 2 PET CT-a kao i povijesna nabavka 21 linearnih akceleratora vrijednosti 55,4 milijuna eura.


Novi uređaji preduvjet su unaprjeđenja organizacije zdravstvenih ustanova kao i dostupnije, brže i kvalitetnije usluge pacijentima.


Pokrenutom reformom zdravstvenog sustava usmjereni smo i na fleksibilnost zdravstvenih ustanova uključivanjem novog načela integracije kojim povezujemo djelatnosti na svim razinama.


To je jasan znak vizije ove Vlade i zdravstvene administracije koju potkrjepljuju ciljana ulaganja i razvoj infrastrukture javnog zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu“, izjavio ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.


Novi MR nosi dodanu vrijednost Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana posebice za obavljanje snimki osteomuskularnog i zglobnog s obzirom da se u okolici nalaze dvije specijalne bolnice za rehabilitaciju.


„Prilikom odlučivanja o našim potrebama, osim potreba pacijenata, vodili smo se i prostornim mogućnostima kojima raspolažemo kao i cijenom održavanja.


Novi MR, vidljivo dovodi do zadovoljstva pacijenata i djelatnika kao i optimalne iskorištenosti te niske potrošnje električne energije, što je i ekološki prihvatljivije.


Pretrage koje obavljamo u bolnici su sveobuhvatne, od MR mozga, kralježnice, cervikalne kralježnice do koljena i donjih ekstremiteta.


Tijekom rata ova bolnica je bila na prvoj liniji obrane, a danas zahvaljujući ovoj Vladi i ministru Berošu, nalazimo se na prvoj liniji obrane zdravlja naših građana u Požeško – slavonskoj županiji i šire“, istaknula je ravnateljica pakračke bolnice Marina Major.


Na njene riječi se i nadovezala županica Antonija Jozić napomenuvši da novi MR pokazuje orijentiranost zdravstvene administracije i prema hrvatskim braniteljima i invalidima koji posebno gravitiraju pakračkoj bolnici i koji imaju posebno mjesto u srcu djelatnika bolnice s obzirom na najhumaniju akciju Domovinskog rata kada su branitelji s djelatnicima i vozačima autobusa evakuirali svih 300 bolesnika.


„Osvjedočili smo se da hrvatski zdravstveni sustav može računati na pakračku bolnicu i u najturbulentnijima vremenima, ali i da pakračka bolnica i Požeško – slavonska županija može računati na ovu Vladu.


Od siječnja 2018. godine bolnici u Pakracu je vraćena samostalnost sa statusom veteranske bolnice i pruža zdravstvenu skrb kao jedna od važnih zdravstvenih ustanova Požeško-slavonske županije.


Dosadašnje ulaganje u zdravstvene ustanove Požeško-slavonske županije dostiže 19,33 milijuna eura, od kojih je značajan dio usmjeren u uspostavu i poboljšanje uvjeta dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena područja kroz infrastrukturne radove i nabavu opreme za domove zdravlja u Požeško-slavonskoj županiji.


I tu ne stajemo. Zdravstvene ustanove na ovom području uključene su u niz drugih reformskih iskoraka, a samo neki od njih su centralno financiranje specijalizacija, raspodjela jedinične terapije, mobilne ljekarne i ambulante, digitalizacija puta lijeka, kao i projekti iz područja telemedicine.


Sve navedeno vodi samo jednom zaključku – Zdravlje je prvo, a krajnji cilj kvalitetniji i dugovječniji život naših pacijenata i građana“, zaključio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.