Tko je kriv?

OVO JE URNEBESNO: HDZ za zabranu mise na Bleiburgu optužio svog bivšeg ministra Hasanbegovića

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Podsjećaju kako su jasno poručili da u cijelosti podržavaju pismo kojim je Hrvatska biskupska konferencija izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj te ocijenila da uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskog naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.ZAGREB – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u nedjelju je priopćila da u cijelosti podržava pismo hrvatskih biskupa koji su izrazili duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj o zabrani održavanja mise na komemoraciji u Bleiburgu te ustvrdila da saborski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko “Hasanbegović i njemu slični pridonose zabrani služenja mise na Bleiburgu”.


HDZ je u priopćenju za javnost reagirao na ocjenu Hasanbegovića da iza zabrane stoji Andrej Plenković. ”Ono što nije uspjelo jugoslavenskim komunistima Stjepanu Mesiću, Ivi Josipoviću, Zoranu Milanoviću, likvidatoru saborskog pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom, čini će da će uspjeti njihovom autentičnom duhovnom i političkom baštiniku, gospodinu Andreju Plenkoviću”, rekao je za Novu TV Hasanbegović.


“U nedostatku bilo kakvog programa na dobrobit hrvatskih građana, g. Zlatko Hasanbegović nerijetko se u želji za malo medijske pozornosti isticao lažima spram drugih. Ali, jučerašnjim podmetanjem na Novoj TV da iza zabrane održavanja mise na komemoraciji u Bleiburgu tobože stoji predsjednik HDZ-a i Vlade RH, Hasanbegović je u prizemnosti i besramnom politikantstvu nadmašio samog sebe”, priopćio je HDZ.
Podsjećaju kako su jasno poručili da u cijelosti podržavaju pismo kojim je Hrvatska biskupska konferencija izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj te ocijenila da uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskog naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.


“Promptno smo i najavili da ćemo putem svojih predstavnika u Hrvatskom saboru, kao pokrovitelju komemoracije, sjesti s organizatorima obilježavanja Bleiburške tragedije – Počasnim bleiburškim vodom i HBK-om – kako bismo pokušali zajednički naći rješenje”, ističe HDZ.


Za Hasanbegovića kažu kako je umjesto da kao saborski zastupnik bar malo energije uloži u traženje rješenja, on odluku Katoličke crkve u Koruškoj “pokušava zloupotrijebiti za stjecanje sitnih dnevnopolitičkih bodova”.


“Umjesto da kao saborski zastupnik bar malo energije uloži u traženje rješenja za ozbiljnu situaciju koja bi nas zajedno trebala žalostiti – slično kao kada se ni riječju nije osvrnuo na ozbiljni problem neravnopravnosti Hrvata u BiH uslijed izbora Željka Komšića – Hasanbegović odluku Katoličke crkve u Koruškoj, s kojom HDZ nema niti može imati ikakve veze, pokušava zloupotrijebiti za stjecanje sitnih dnevnopolitičkih bodova, svjedočeći da su mu kratkotrajna medijska pozornost, obračuni i vlastiti kompleksi važniji od dostojanstvenog komemoriranja žrtava komunističkog režima”, kaže u priopćenju HDZ.


HDZ smatra kako je “najgore od svega to što su upravo Hasanbegović i njemu slični svojim ideološkim sektaštvom, ekstremizmom i produbljivanjem podjela u društvu pridonijeli tome da se hrvatskim biskupima onemogući služenje mise na Bleiburgu, a hrvatskim ljudima da primjereno komemoriraju svoje žrtve”. Ujedno time, ocjenjuju, “rigidnim ljevičarima poput Krešimira Beljaka ili Dalije Orešković daju verbalno streljivo za tvrdnje o ‘zloupotrebi pijeteta’ ili ‘političkoj instrumentalizaciji’ komemoracije”.


“Suvremena hrvatska država temelji se na Domovinskom ratu i državotvornom učenju dr. Franje Tuđmana, na općecivilizacijskim vrijednostima poštovanja svih žrtava i odgovornom suočavanju s prošlosti, a ne na naslijeđu propalih totalitarnih režima”, poručio je u priopćenju HDZ.