Prva odluka

Odlazak Hide Biščevića za veleposlanika u Srbiju bit će prvi test suradnje Plenkovića i Milanovića

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Hoće li procedura završiti do 18. veljače, dokad Kolinda Grabar-Kitarović ima sve ovlasti i u punom je mandatu, ili će taj potpis – ili možda odbijanje imenovanja i pokušaj dogovora s Plenkovićem oko novog imena – ostati novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću, ostaje vidjeti, navodi dnevnikImenovanje novog hrvatskog veleposlanika u Srbiji – a za njega je predložen Hido Biščević – mogao bi biti prvi test suradnje premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, piše u srijedu Večernji list.


Biščevića, bivšeg novinara i iskusnog diplomata, predložio je premijer, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se složila. No procedura imenovanja još nije gotova. Da bi bila završena, kandidat mora dobiti privolu (agreman) države primateljice, odakle dolaze pozitivne reakcije, i proći saslušanje na saborskom Odboru za vanjsku politiku, a tek onda predsjednik potpisuje imenovanje.


Hoće li procedura završiti do 18. veljače, dokad Kolinda Grabar-Kitarović ima sve ovlasti i u punom je mandatu, ili će taj potpis – ili možda odbijanje imenovanja i pokušaj dogovora s Plenkovićem oko novog imena – ostati novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću, ostaje vidjeti, navodi dnevnik.
Imenovanja veleposlanika na kraju mandata premijera ili predsjednika uvijek su moralno upitna, pogotovo ako netko od sukreatora vanjske politike na taj način želi osigurati svoj kadar. Ovoga puta izbjegnuta je situacija velikih rotacija, koje su tako posvadile i ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i predsjednika Ivu Josipovića jer »visi« samo jedno ime – ono Hide Biščevića. Kako je dosadašnji veleposlanik u Srbiji Gordan Bakota opozvan i odmah poslan u Njemačku, u toj je državi, koja s Hrvatskom ima specifične odnose, ostalo ispražnjeno mjesto.


Večernji list doznaje da Kolinda Grabar-Kitarović neće odluku »lomiti« preko koljena niti je požurivati, ali ako do 18. veljače Biščević prođe cijelu proceduru, onu u Saboru i ako stigne agreman iz Beograda, ona će tu odluku potpisati i uručiti vjerodajnice jer je riječ o državi u kojoj je potrebno imati nazočnog veleposlanika.


Biščević je prije karijere u diplomaciji radio kao novinar, a od 1990. do 1992. bio glavni urednik Vjesnika. Tada odlazi u Ministarstvo vanjskih poslova gdje postaje načelnik Odjela za azijske i arapske zemlje, bio je hrvatski veleposlanik u Turskoj, pomoćnik ministra vanjskih poslova, na mandatu veleposlanika u Ruskoj Federaciji, a 2003. imenovan državnim tajnikom.


Biščević je 2014. postao veleposlanik EU – tadašnja visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton imenovala ga je za veleposlanika u Tadžikistanu. Nakon završetka tog mandata, vratio se na Zrinjevac, donosi Večernji list.