Iznenadna smrt

Od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

T.I.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Kako se neslužbeno moglo doznati, pozlilo mu je oko 23 i 30 i ubrzo nakon toga u stan u Bužanovoj ulici stigla je hitna pomoć, gdje je reanimiran 45 minuta, a potom prevezen u bolnicu Sveti DuhDugogodišnji gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je noćas od posljedica srčanog udara u 66. godini života.


Kako se neslužbeno moglo doznati, pozlilo mu je oko 23 i 30 i ubrzo nakon toga u stan u Bužanovoj ulici stigla je hitna pomoć. U stanu su mu 45 minuta pokušavali postupkom reanimacije povratiti disanje i rad srca, a potom je prevezen u bolnicu Sveti Duh, no nije mu bilo pomoći.


„U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić“ – priopćeno je noćas iz Grada Zagreba.
Milan Bandić prvi je put izabran za gradonačelnika Zagreba na izvanrednim izborima 2000. godine, a onda tu pobjedu potvrdio na redovnim izborima godinu dana kasnije. No već 2002. odstupio je s  mjesta gradonačelnika jer je skrivio prometnu nesreću pod utjecajem alkohola i pokušao podmititi policajca, pa ga je zamijenila Vlasta Pavić. 2005. ponovno pobjeđuje na izborima i do 2009. godine vodi Zagreb kao član SDP-a. 2009. godine pred predsjedničke izbore brisan je iz članstva SDP-a jer se mimo volje središnjice kandidirao na izborima za predsjednika države koje je u drugom krugu izgubio od Ive Josipovića.


Sa svojim nezavisnim listama nije imao puno uspjeha na parlamentarnim izborima, ali je zato čvrsto u rukama držao Zagreb do jučerašnjeg dana. Na izborima 2017. izabran je šesti put za gradonačelnika Zagreba.


Milan Bandić rođen je 22. studenog 1955. u Mamićima Donjim, zaseoku Bandića Brig u Bosni i Hercegovini. U Grudama je završio Gimnaziju, a onda 1974. upisao Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i stekao diplomu iz Općenarodne obrane i društvene samozaštite. Bio je politički aktivan, u Savez komunista upisao se početkom osamdesetih godina.


Od 1983. godine radio je kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ u Općinskom komitetu Saveza komunista Peščenice. S demokratskim promjenama nije promijenio stranu, iako je SDP-SKH  u to vrijeme bio prilično nepopularan. Uspinjao se stepenicu po stepenicu u politici, 1993. je postao tajnik Gradskog odbora SDP-a, dvije godine kasnije postao je vijećnik Gradske skupštine, da bi gradsku organizaciju SDP-a preuzeo 1997.


Milan Bandić bio je kontroverzni gradonačelnik Zagreba. Ne mogu mu se oduzeti zasluge za razvoj Zagreba kao hrvatske metropole, ali nad njegovim dosezima i pozitivnim ostvarenjima uvijek se nadvijala teška sjena afera, sumnjivog bogaćenja, korupcije, klijentelizma i „rođačkog“ načina vođenja najvećeg grada Hrvatske. Protiv Bandića podignuto je preko 200 kaznenih prijava.


Iza sebe ostavio je suprugu Vesnu i kćer Ana Mariju.