Pametni dokument

Od ponedjeljka kreće izdavanje novih osobnih iskaznica koje će služiti i kao pasoši i kao zdravstvene. Evo svih detalja oko “vađenja”

Tihana Tomičić

Ilustracija (ne prikazuje osobe iz teksta) / Foto Marko Gracin

Ilustracija (ne prikazuje osobe iz teksta) / Foto Marko Gracin

Iskaznice postaju biometrijske isprave, imaju status putne isprave u EU-u, moći će se koristiti i na mobitelima, a aktiviranjem na e-kiosku u policijskim upravama nema potrebe za kupnjom čitačaZAGREB – Nove osobne iskaznice s elektroničkim podacima o korisniku stajat će 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja, cijena se ne mijenja, tako da više neće biti posebno visokih cijena za hitne zahtjeve. Naravno, svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije te im postojeće vrijede do roka koji je otisnut. Izdavanje počinje s 2. kolovoza.


Objavio je to na sjednici Vlade ministar MUP-a Davor Božinović, koji je objasnio i proceduru za izdavanje nove iskaznice. Sve se maksimalno pojednostavljuje.


– Iskaznice postaju biometrijske isprave, imaju status putne isprave na području EU-a te su jednakovrijedne putovnici. To za građane znači jednostavniji i brži prolazak graničnih kontrola pri putovanju u države EU-a, odnosno neometan prolaz kroz vrata za elektroničku kontrolu putnika i putnih isprava u zračnim lukama, naglasio je Božinović.


Povezivanje sustava
Tu je i objedinjavanje zdravstvene i osobne iskaznice te građani više neće morati imati zdravstvenu iskaznicu, dodao je te naveo da će matični broj osiguranika (MBO) biti otisnut na osobnoj iskaznici, a ujedno i pohranjen na elektroničkom nosaču podataka.


Zbog toga su informatičke službe MUP-a i HZZO-a provele povezivanje svojih IT sustava te primjenom mrežnog servisa omogućili povlačenje MBO-a iz baza HZZO-a.


Izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenja s navršenih 65 na 70 godina starosti, a građani u toj dobnoj skupini i dalje mogu ishoditi osobnu iskaznicu s certifikatima, kao i bez njih.


Osobna iskaznica moći će se koristiti i na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti, a ne samo na računalima, a programsko rješenje za pokretne uređaje će biti besplatno, istaknuo je Božinović.


Besplatna aplikacija


Nakon što građani aktiviraju osobnu iskaznicu i preuzmu besplatnu aplikaciju bit će im omogućena jednostavna prijava na sustav e-Građani i korištenje e-usluga s najvišom razinom sigurnosti, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje (digitalni potpis) putem mobitela ili tableta, objasnio je. Kako bi olakšali građanima i potaknuli ih na korištenje digitalnih usluga, naveo je ministar, na 11 najfrekventnijih lokacija u policijskim upravama osigurani su e-kiosci za aktivaciju osobnih iskaznica, a nastavit će se i s opremom i svih ostalih policijskih uprava s e-kioscima pri čemu će prednost imati mjesta s većim brojem izdanih iskaznica. Aktiviranjem osobne iskaznice na e-kiosku, građani više neće imati potrebu za kupnjom čitača, što je do sada za njih bio dodatan trošak (otprilike 50 kuna). Građani s važećom iskaznicom nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu nove.


Također, tijekom predstojećeg vikenda, a radi dovršenja postupka izdavanja osobnih iskaznica ranije generacije – u cilju prelaska na novi sustav izrade osobnih iskaznica koji kreće u ponedjeljak – u petak i u dane vikenda se neće primati zahtjevi, već će tada građani moći podići svoje iskaznice ranije generacije.


Radi se o provedbi europske Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.


Uz već postojeći elektronički nosač podataka, odnosno čip, u novu će se osobnu iskaznicu ugrađivati i beskontaktni elektronički nosač podataka na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (biometrija).


Božinović je napomenuo i da svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije te im postojeće vrijede do roka koji je otisnut.


Država će podmiriti trošak prvog izdavanja


Središnji državni ured za demografiju i mlade izvijestio je jučer da su osigurali sredstva za podmirivanje troškova prvog izdavanja osobne iskaznice u redovnom postupku za djecu do navršenih 18 godina, a koji su hrvatski državljani s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj. Podmirivanje troškova za cilj ima poduzeti dodatne napore u poboljšanju materijalnog statusa obitelji s djecom, navodi se u priopćenju Središnjeg državnog ureda. Iz Ureda objašnjavaju da će zakonski zastupnik djeteta, koji podnosi zahtjev za prvo izdavanje osobne iskaznice u redovnom postupku biti u cijelosti oslobođen troškova njezina izdavanja. Podmirenje troškova odnosi se na zahtjeve podnesene nadležnim policijskim upravama od 2. kolovoza ove godine, kada na snagu stupa Pravilnik o cijeni osobnih iskaznica MUP-a. (Hina)