HOK

Obrtnici traže obeštećenje od Vlade za lockdown: Najteže će biti ugostiteljima

Alenka Juričić Bukarica

Nel Pavletic/PIXSELL

Nel Pavletic/PIXSELL

 Trenutne mjere za očuvanje radnih mjesta na žalost nisu dovoljne, jer obrtnici osim plaća radnika imaju mnoge druge troškove poput troškova najma, režija, komunalnih davanja i slično, navode u Hrvatskoj obrtničkoj komoriHrvatska obrtnička komora (HOK) smatra kako će Vlada biti spremna na kompenzaciju obrtnicima kojima se onemogući rad te traže sastanak kako bi iznijeli svoje prijedloge. Naime, u HOK-u su komentirali najave strožih mjera koje podrazumijevaju potpuno zatvaranje ili značajnije onemogućavanje rada u određenim sektorima, a naročito u sektoru ugostiteljstva, kojeg je ova izvanredna situacija dovela na rub održivosti.


Kažu kako su svjesni  trenutne situacije uzrokovane koronavirusom, odnosno posljedica koje ima na zdravstveni sustav i na svakodnevni život, no obrtnici su opravdano zabrinuti za svoju budućnost. Trenutne mjere za očuvanje radnih mjesta na žalost nisu dovoljne, jer obrtnici osim plaća radnika imaju mnoge druge troškove poput troškova najma, režija, komunalnih davanja i slično.


– U ovim okolnostima određeni segmenti gospodarstva su žrtvovani i trpe značajnu štetu kako bi druge djelatnosti mogle i dalje nesmetano funkcionirati. Kad se donose odluke tko može raditi, a tko ne, smatramo da je nužno ponuditi model kompenzacije barem djelomične izgubljene dobiti i operativnih troškova kako bi se održali na životu poslovni subjekti i radna mjesta, kažu u HOK-u te traže da se u situaciji potpune zabrane rada i u slučaju značajnijeg ograničavanja rada osigura adekvatno obeštećenje troškova poslovanja, a s ciljem očuvanja radnih mjesta, ali što je još važnije, očuvanja poslovnih subjekata u sektorima koji su zatvoreni.
– Samo na taj način možemo osigurati temelje za nesmetani nastavak rada kada za to budu osigurani uvjeti. Politika obeštećenja subjekata kojima je zabranjen rad pravilo je u gotovo svim zemljama EU koje su posegnule za tako rigoroznim politikama u borbi protiv širenja virusa, kažu u HOK-u u kojem traže hitan sastanak s Vladom.