KoHOM

Obiteljski liječnici ustali protiv Capakove ideje: “Ne možemo loviti kontakte zaraženih”

Foto arhiv NL

Foto arhiv NL

"Upozoravamo kolege Capaka i Beroša da dolaskom globalne pandemije nisu nestale teške, kronične i druge bolesti. Naši pacijenti i dalje obolijevaju, imaju potrebu za liječenjem i obiteljskim doktorom", navode u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicineZAGREB – Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) usprotivila se u utorak najavi da će preopterećeni obiteljski liječnici ubuduće tražiti kontakte pacijenata pozitivnih na koronavirus.


KoHOM u priopćenju poručuje kako se ne slaže s izjavom ravnatelja HZJZ Krunoslava Capaka da bi ubuduće obiteljski liječnici uz svoj trebali raditi i posao epidemiologa, odnosno loviti kontakte osoba pozitivnih na koronavirus.


Obiteljski su liječnici već preuzeli veliki posao HZJZ-a, odnosno kompletno cijepljenje protiv gripe, i time olakšali situaciju kolegama epidemiolozima, ističe KoHOM.
Podsjećaju da obiteljski liječnici dežuraju u tzv. Covid ambulantama, gdje uzimaju uzorke suspektnima, organiziraju sanitetski prijevoz bolesnika, organiziraju i dogovaraju testiranja, javljaju rezultate testiranja, obavljaju redovne kućne posjete, izdaju propusnice, ispričnice i sl, a u Hrvatskoj ih je ionako premalo.


“Upozoravamo kolege Capaka i Beroša da dolaskom globalne pandemije nisu nestale teške, kronične i druge bolesti. Naši pacijenti i dalje obolijevaju, imaju potrebu za liječenjem i obiteljskim doktorom. Dolaskom pandemije nije prestala obveza obiteljskih liječnika da odlaze u kućne posjete teško pokretnim, teško bolesnim ili starijim pacijentima”, stoji u priopćenju.


“Kad bi obiteljski liječnik morao loviti kontakte samo jednog pozitivnog pacijenta, u idealnim bi uvjetima na telefoniranje i administraciju izgubio najmanje sat vremena, za dva pozitivna pacijenta minimalno dva sata itd”.


To vrijeme morao bi oduzeti od vremena za svoje bolesne pacijente. Hoćete li vi, gospodo Beroš i Capak, preuzeti odgovornost za njih i objasniti im zbog čega ih njihov izabrani doktor ne može primiti, pita KoHOM.


KoHOM obiteljskim liječnicima preporuča da do eventualnih novih uputa Ministarstva zdravstva, u kojima bi uz nove zadatke moralo biti jasno i precizno navedeno kako i kada će obiteljski liječnici skrbiti o ostalim problemima svojih pacijenata, dosljedno slijede pravila struke i usredotoče se na sigurnost pacijenata i zdravstvenog osoblja.