Anketa HRT-a

Novi HRejting: HDZ i dalje nedodirljiv na prvom mjestu, pogledajte koliko sad zaostaje SDP

Portal Novi list

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT

Uhićenje HDZ-ova župana koji je vozeći pijan prouzročio nesreću i zatim sve pokušao zataškati, nije imalo nikakav utjecaj na HDZ-ovo biračko tijeloHrvatska je sve bliže tzv. superizbornoj 2024. godini u kojoj nas očekuju i europski i parlamentarni i predsjednički izbori. Evo kakvi su trenutni rezultati ankere HRejting HRT-a.


Anketa se provodi na uzorku od 1100 ispitanika uz najveću moguću pogrešku od +/- 3,54% i pouzdanost od 95%. Podaci su prikupljeni od 14. do 17. ožujka.HDZ na vodećoj poziciji
 


U dane kada se provodila anketa, glavni događaj u svim medijima bilo je uhićenje HDZ-ova župana koji je vozeći pijan prouzročio nesreću i zatim sve pokušao zataškati.


Ali to, pokazuje HRejting, nije imalo nikakav utjecaj na HDZ-ovo biračko tijelo, pa im je stranka ostala nedodirljiva na vodećoj poziciji.


Štoviše, HDZ u odnosu na anketu prije ove, malo (+0,35%), ali ipak raste. Trenutačno je na 26,1%. To je 10% više od drugoplasiranog SDP-a i njegovih 15,8% (+0,13%).


Tko je treća snaga?


Iako je broj neodlučnih birača pao za 2,71%, što je pozitivan trend, oni su ipak treća politička snaga u zemlji, snaga koja bi sa svojih 15,4% i te kako mogla odrediti relativnog izbornog pobjednika.


Treća je stranačka snaga platforma Možemo!. Želi li zadržati tu poziciju, njihovo će prekjučer izabrano novo vodstvo morati dobro promisliti što i kako dalje. Jer Možemo! (9,8%) je jedina od opcija koje prelaze izborni prag u konstantnom padu (-0,95%).


Koliko Možemo! pada, približno toliko Most (9,3%) raste (+0,83%), pa je razlika između trećeg i četvrtog samo pola posto.


Rejting, i to najviše, raste još jednoj desnoj političkoj opciji – Domovinskom pokretu (+1,33%), pa je sada na 6,8% potpore, a ujedno je i posljednji koji prelazi izborni prag.


Petpostotnom pragu se od preostalih stranaka iz ankete donekle približila samo stranka splitskoga gradonačelnika Puljka. Centar trenutačno raste (+0,38%) i sada je na 3,4%.


Preostalih 13 stranaka


Kako kod birača kotira preostalih 13 stranaka iz ankete HRejting, od kojih samo tri trenutačno nisu parlamentarne?


U prošloj anketi HRT-a bile su dvije: bivši Živi zid, a sad Ključ Hrvatske, i stranka pokojnog Milana Bandića. Nedavnim izbacivanjem zastupnika Hrelje iz HSU-a, i ta je stranka izgubila status parlamentarne.


No kod birača gotovo isto kotiraju ove tri stranke bez saborskog mandata i onih 10 s mandatom. Nijedna od njih nikada ga ne bi osvojila da je Hrvatska jedna izborna jedinica u kojoj su predizborne koalicije zabranjene.


Popularnost im je daleko ispod razine statističke pogreške naše ankete:


Radnička fronta s 1,6%; Fokus i HSS s 1,2%; Socijaldemokrate, trenutačno nabrojniji oporbeni klub zastupnika nastao raskolom SDP-ovog, zaokružilo bi 1,1% birača. Neparlamentarni Ključ Hrvatske i vladajući HNS imaju točno po 1%.


Još manje od toga – 0,9%, dobivaju IDS i Hrvatski suverenisti.


Četiri zadnje pozicije u anketi drže: stranka pokojnog Milana Bandića (BM365), stranka zastupnice Karoline Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost), bivša stranka zastupnika Silvana Hrelje (HSU) i stranka bjelovarskoga gradonačelnika (HSLS). Zajednička im je biračka potpora koja iznosi samo pola posto.