Istraživanje

Novi Crobarometar: Nakon predsjedničkih izbora HDZ pada, a SDP ga sustiže

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Dnevnik Nove TV

Foto Screenshot Dnevnik Nove TV

SDP se nakon europskih izbora „probudio“, ali HDZ nije počeo padati. Tek sada u prosincu. Izborni prag prelazi i lista osobe koja više nema parlamentarnih ambicija, Mislava KolakušićaHrvatska politički završava godinu u sjeni predsjedničkih izbora. Upravo su oni mnogim strankama pomogli da poprave rejting, a nekima da ga sruše. Vidljivo je to iz redovitog mjesečnog istraživanja CROBAROMETAR koje donosi Dnevnik Nove TV, a provodi agencija IPSOS.


SDP je očito na krilima uspjeha svog predsjedničkog kandidata popravio svoj rejting u odnosu na HDZ. HDZ je i dalje prva stranka, ali u padu s potporom na kraju godine od 25,2 posto.


SDP je blago popravio potporu i sada su na 21,5 posto. I pad HDZ-a i rast SDP-a i dalje su unutar statističke pogreške, ali važniji su trendovi. HDZ je primjerice prije godinu dana u odnosu na SDP bio u prednosti od 14 postotnih poena. SDP se nakon europskih izbora „probudio“, ali HDZ nije počeo padati. Tek sada u prosincu.
Izborni prag prelazi i lista osobe koja više nema parlamentarnih ambicija, Mislav Kolakušić sa svojom bi listom, da ide na parlamentarne izbore, dobio 5,7 posto birača. Oni će tako morati naći nekog drugog da ih „zastupa“.


I te tri opcije jedine prelaze prag.


Ostale stranke da bi opstale birat će suradnju s HDZ-om ili SDP-om. Živi zid tako ima potporu od 4,7 posto. MOST nikako da se oporavi i godinu završava na 3,7 posto. Lista Ivana Pernara je na 3,2 posto. PAMETNO godinu završava na 2,9 posto potpore. 


Bandićeva stranka blago gubi potporu i sada mogu računati na 2,5 posto birača. START Dalije Orešković na krilima njezinih rezultata osvaja 2,5 posto. Hrvatski suverenisti, koji se prvi put testiraju, su na 2,5 posto. HSS je na 2,4, a stranka Promijenimo Hrvatsku je na 2,2 posto. 


HSU godinu završava s 2 posto, IDS je na 1,5 posto, a HNS na 1,4 posto. GLAS u prosincu 2019. može računati na 1,1 posto, a na istu potporu od 1,1 posto mogu računati i Zeleni. Ostale su stranke ispod 1 posto od ljevice do desnice i ukupno imaju 7 posto, a neodlučnih je 6 posto.


Istraživanje je provedeno između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 982 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%