Žena na čelu parlamenta

Nova predsjednica EP-a za HTV: Razumijem važnost priključenja Hrvatske Schengenu i eurozoni

P. N.

Reuters

Reuters

Jedan od mojih prvih susreta s premijerima zemalja članica bio je jučerašnji susret s Andrejom Plenkovićem. Cijenim teme o kojima smo razgovarali. Razumijem važnost i značenje priključenja Hrvatske Schengenu i eurozoni ove godine. Veselim se raspravama u Parlamentu. Pozdravljamo priključenje države članice koja je toliko važna za naš europski projekt, rekla je Metsola za HTVRoberta Metsola, zastupnica Europskih pučana, nova je predsjednica Europskog parlamenta. Izabrana je u prvom krugu glasanja i treća je žena na čelu parlamenta.


Roberta Metsola rekla je za HTV da će nastaviti slijediti ambiciju svog prethodnika, Davida Sassolija, a to je ojačati snagu parlamenta u odnosu na druge europske institucije, javila je Jasna Paro iz Strasbourga.


– Rekla je da će slušati i miriti razlike koje se pojavljuju često među europskim zastupnicima. Podsjetila je da Europa ima veliko iskustvo i ratova i iscjeljenja i da ga treba upotrijebiti kako bi se okončala podijeljenost ciparskog otoka i dao zamah novim odnosima sa Zapadnim Balkanom.
Paro je izvijestila da je za pobjedu Roberte Metsole značajna, osim podrške njezine političke obitelji, Europskih pučana, bila podrška koju je dobila od europskih socijaldemokrata i europskih liberala, ali i njezine vlastite kvalitete.


Većina zastupnika visoko cijeni njezin 9-godišnji rad u Europskom parlamentu, kada se u različitim odborima bavila različitim temama poput zaustavljanja korupcije, zaštite ljudskih prava, zaštite prava LGBTIQ zajednice, migrantskim pitanjima i krizama, stvaranjem FRONTEX-a, svim temama koje su često izazivale ideološke podjele u Parlamentu, ali i među državama članicama.


– Jedan od mojih prvih susreta s premijerima zemalja članica bio je jučerašnji susret s Andrejom Plenkovićem. Cijenim teme o kojima smo razgovarali. Razumijem važnost i značenje priključenja Hrvatske Schengenu i eurozoni ove godine. Veselim se raspravama u Parlamentu. Pozdravljamo priključenje države članice koja je toliko važna za naš europski projekt, rekla je Metsola za HTV.


Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije rekla je da je Metsola iznijela vrlo dobro svoj program.


– Vjerujem da će ona dobro zaštiti sve grupe, manje, veće, koje su utjecajne, manje utjecajne, kao što je rekla u svom govoru. Ono što je meni posebno drago je da je spomenula konferenciju o budućnosti Europe i njezine zaključke koje će sigurno uvažiti sa strane parlamenta, kazala je Šuica.


Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu (SDP-S&D) kazao je da je Metsolin politički put vodio preko rada na osjetljivim političkim pitanjima oko kojih nema dogovora, a oko nekih, niti ovoga trenutka. Ustvrdio je da je dobro imati na čelu Europskog parlamenta osobu kojoj te teme nisu nepoznanica.


Metsola je treća žena na čelu EP-a nakon Simone Veil (1979.-1982.) i Nicole Fontaine (1999.-2002.). U Europskom parlamentu je od 2013. godine, a još je 2004. kao studentica vodila kampanju za ulazak Malte u EU. Talijanski socijalist Sassoli, Metsolin prethodnik na čelnom mjestu parlamenta, preminuo je 11. siječnja u bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca “zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sustava”.