Borbeni Dan žena

Noćni marš u Zagrebu i Rijeci: Borba za ženska prava traje cijelu godinu. Dosta je nasilja i poniženja

P. N.

snimio Marko Laća / PaRiter

snimio Marko Laća / PaRiter

“Ovo je dan kojim obilježavamo naše dosadašnje uspjehe u borbi za ravnopravnost, i ukazujemo na one borbe koje tek treba ostvariti. Sretan nam dan naše borbe i otpora!” poručile su organizatorice Noćnog marša u Rijeci.ZAGREB – Osmi mart naš je dan, koji slavimo glasno na ulicama naših gradova, svjesne da se za svoja prava i živote moramo izboriti same i da ta borba traje cijelu godinu, poruka je odaslana s petog po redu Noćnog marša za ženska prava koji je u nedjelju uvečer održan u središtu Zagreba pod sloganom “Živio feminizam, živio 8. mart”.


Organizator marša na Međunarodni dan žena je feministički kolektiv “fAKTIV” koji poručuje kako žene na svoj najveći praznik staju jedna uz drugu i kažu – dosta.


“Dosta je nasilja u našim domovima. Dosta je boli i poniženja u ustanovama javnog zdravstva, dosta je uskraćivanja zakonom zajamčene zdravstvene skrbi. Dosta je tereta njege za djecu i starije od koje država pere ruke, tereta koji se prikazuje kao ljubav ili “ženski posao”. Dosta je gaženja radničkih prava, zatiranja antifašističkih vrijednosti, napada na slobodu medija, rezanja nezavisne kulture, diskriminiranja LGBTIQ+ zajednice. Dosta je ušutkavanja i zastrašivanja”, poručuju žene.

Treći po redu Noćni marš, u organizaciji SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava te Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter održan je danas i u Rijeci. Noćni marš je okupio petstotinjak građana i građanki, koji su zajedno poručili žrtvama nasilja da nisu same.


Na Kontu su pročitani naslovi iz medija koji se tiču žena. Nasilje, silovanje, ograničavanje prava – to je realitet žena u Hrvatskoj. Marš je oko 18 i 15 krenuo prema Trgu 128. brigade HV-a, gdje je i održan kratki progam.


Na Trgu 128. brigade HV-a pročitan je ovogodišnji Proglas Noćnog marša, Katarina Galetić je govorila o nasilju koje je doživjela od svog partnera, Lara Jurišević Debat je govorila o svojoj odluci da napusti svoju rodnu zemlju, Argentinu i to radi odnosa države prema ženama te su Marta Čaržavec i Ana Maria Štefanac izvele kratki performans s temom odnosa društva i države prema ženama u Hrvatskoj. Noćni marš je bukom podržao bubnjarski kolektiv hodo’drum.


“Ovo je dan kojim obilježavamo naše dosadašnje uspjehe u borbi za ravnopravnost, i ukazujemo na one borbe koje tek treba ostvariti. Sretan nam dan naše borbe i otpora!” poručile su organizatorice Noćnog marša u Rijeci.“Feminizam koji danas slavimo bori se za sve žene i sve ugrožene, prokazuje različite vrste izrabljivanja u kapitalističkom sustavu, ne bježi od sistemske kritike, radi na političkom organiziranju žena, svjestan je ekoloških problema, antifašistički je i nepokolebljiv. Borimo se za djevojčice i djevojke, za penzionerke, borimo se za radnice, izbjeglice i migrantkinje, transrodne osobe, borimo se za beskućnice i za sve žene koje se danas ne mogu boriti za sebe”.


Nakon što je Le Zbor uz bubnjanje Drum ‘n’ bijesa na Trgu žrtava fašizma izveo performans “Patrijahat siluje”, kolona praćena zvukom bubnjeva i s brojnim transparentima prošla je središtem Zagreba ulicama Franje Račkog, Jurišićevom, preko Trga bana Jelačića, Ilicom, Gundulićevom, Masarykovom i Teslinom do Zrinjevca.


“Obiteljsko nasilje nije društvena igra”, “Nikad pokorene”, “Pun mi je kufer”, “Trans žene su žene”, “I jedanput je nasilje”, “Hvala bogu na abortusu”, neke su od poruka s transparenata u mnogobrojnoj koloni. U maršu su sudjelovale i žene izbjeglice tražiteljice azila uz transparent “Ne mogu nas sve pobiti”.


Jelena Tešija, članica feminističkog kolektiva “fAKTIV” kaže kako ovogodišnjim maršim slave svaku borbu u protekloj godini za prava žena, svaki podignuti glas i čin otpora sustavu koji žene izrabljuje i utišava.


“Pokazalo se u prvim mjesecima 2020. da država ne preuzima odgovornost za najteže zločine protiv žena, ubojstva žena od strane njihovih bliskih muških članova obitelji. Opet smo svjedočile nizu ubojstava žena samo na početku ove godine što pokazuje da je problematika nasilja prema ženama nešto na čemu i dalje trebamo intenzivno raditi i zagovarati je”.


Kaže kako se ništa bitno nije promijenilo oko prava na pobačaj koji je u Hrvatskoj legalan ali zbog cijelog niza problema većini žena nedostupan – zbog toga jer je skup te zato što su liječnici i liječnice pod prizivom savjesti odlučili ženama uskraćivati zdravstvenu skrb. Stoga traže ukidanje priziva savjesti i besplatnu kontracepciju.


“Uz to što su žene potplaćene u svijetu rada, istraživanja pokazuju kako u 80 posto kućanstava većinu ili sve kućanske poslove obavljaju žene i to je jedna tema koju pokušavamo staviti kao agendu, da naš kućanski rad održava ovaj sustav, a uopće nije prepoznat kao rad”, kazala je Tešija.


“Svake godine na našem maršu okupe se tisuće sudionika i koliko god bile ponosne na marš poanta je u tome da se borimo svakodnevno… Na većinu problema smo upozorile, stvari ne idu naprijed trčećim korakom ali idu”, kazala je Tešija na kraju marša na Zrinjevcu, gdje je održan završni performans.