Hitne izmjene

Nezavisna lista mladih traži spuštanje dobne granice za lokalne izbore na 16 godina

Portal Novilist.hr

Foto Zadarski list

Foto Zadarski listKlub zastupnika Nezavisne liste mladih skupio je potpise 18 zastupnika za uvrštenje izmjena Zakona o lokalnim izborima u hitnu saborsku proceduru kojima se mladima sa 16 godina daje pravo glasanja na lokalnim izborima i referendumima.


Izmjenama se spušta dobna granica za glasanje na lokalnim izborima na navršenih 16 godina budući da to nije zapriječeno odredbama Ustava RH, kao u slučaju svih drugih izbora (Hrvatski sabor, Predsjednik RH, Europski parlament, državni referendumi).


Jedna petina država članica Europske unije omogućuje mladima sa 16 godina glasanje na lokalnim izborima. Tako je u Austriji i Malti dobna granica za glasanje na svim izborima 16 godina, a u Grčkoj 17 godina. U Estoniji, Škotskoj i nekim saveznim državama Njemačke mladi s navršenih 16 godina imaju pravo glasanja na lokalnim izborima.
Hitnim usvajanjem predloženih izmjena, mladi sa 16 godina bi mogli glasati već na idućim lokalnim izborima.


– Mlade želimo uključiti u lokalni izborni proces i procese donošenje odluka na lokalnoj razini jer će samim time perspektive i potrebe mladih biti prisutnije prilikom kreiranja lokalnih javnih politika.


Mladi moraju imati priliku snažno utjecati na to kako upravljamo složenim društvenim i ekonomskim problemima koji nas okružuju, njihovo snažnije uključenje u oblikovanje lokalnih zajednica u kojima žive je prvi korak na ovom putu, poručuju.