Vremenska prognoza

Nestabilno vrijeme pratit će nas i veći dio ovog tjedna. Na pljuskove računajte skoro svaki dan

P. N.

I na zapadu prvi dio dana oblačno s kišom i grmljavinom, osobito u Gorskom kotaru te na riječkom području, gdje će pasti obilna kiša. Popodne smirivanje i razvedravanje, najprije na moruNestabilno i promjenjivo vrijeme, povremeno i kiša, pratit će nas, čini se, veći dio novoga tjedna, a ni porast tlaka najvjerojatnije neće donijeti potpunu stabilizaciju u drugom dijelu tjedna. Lokalni pljuskovi izgledni su svaki dan, a gotovo posvuda će kiše biti uz prolazno naoblačenje s utorka na srijedu te vjerojatno krajem tjedna. Na Jadranu sunčanije nego na kopnu, ali ne i stabilno, uz najmanju vjerojatnost za pljuskove u četvrtak i petak, piše Zoran Vakula za HRT.


Povremeno će puhati sjeverni, sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, u srijedu na Jadranu i bura, a u petak okreće na jugo. Pritom će temperatura varirati ovisno o količini kiše i oblaka.


Ponedjeljak će na istoku Hrvatske početi oblačno s kišom i grmljavinom, a popodne slijedi prestanak i djelomično razvedravanje. Jugozapadnjak će pojačati prije prolaska fronte, zatim naglo okrenuti na sjeverozapadni vjetar, prolazno s olujnim udarima. U središnjoj Hrvatskoj već će prijepodne zapuhati jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Prevladavat će oblačno s kišom i lokalno jačim pljuskovima s grmljavinom. Popodne prestanak kiše i razvedravanje, ali unatoč suncu svježije.
I na zapadu prvi dio dana oblačno s kišom i grmljavinom, osobito u Gorskom kotaru te na riječkom području, gdje će pasti obilna kiša. Popodne smirivanje i razvedravanje, najprije na moru. Umjeren i jak jugozapadni vjetar, mjestimice s olujnim udarima, popodne će slabjeti i okretati na sjeverni, duž obale sjevernog Jadrana kratkotrajno i buru. U prvom dijelu dana uz promjenljivu naoblaku mjestimice je poneki pljusak s grmljavinom moguć i u Dalmaciji, osobito sjevernoj, a popodne uglavnom u unutrašnjosti. Umjeren do jak jugozapadni i zapadni vjetar te jugo popodne u slabljenju, a umjereno valovito more u smirivanju.


I na jugu Hrvatske prijepodne više oblaka, tek rijetko i pljusak, a popodne sunčanije. Umjereno do jako jugo slabjet će prema kraju dana, a s vjetrom i umjereno valovito more. Temperatura podjednaka nedjeljnoj ili malo viša.”


I dalje promjenjivo


Nastavlja se nestabilno i promjenjivo vrijeme. U utorak će pljuskova vjerojatno biti samo na zapadu unutrašnjosti, uz jače naoblačenje s utorka na srijedu kišovito posvuda, a u četvrtak će kiše biti najmanje. Puhat će sjeverozapadni i sjeverni vjetar, još u utorak u južnim krajevima jugozapadnjak. Jutra malo svježija, a u srijedu i dnevna temperatura malo niža. Ni na Jadranu neće biti posve stabilno, osobito na sjevernom dijelu, a uz jače naoblačenje pljuskovi će se u noći na srijedu proširiti i na Dalmaciju. U četvrtak kiša može izostati, čak i na sjeveru. Puhat će jugozapadnjak i južni vjetar, a u srijedu će prolazno ojačati bura i sjeverozapadnjak. Temperatura u srijedu malo niža.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.