Svi veliki gradovi dobit će novog gradonačelnika

Neizvjesna borba za velike gradove. Zagreb i Osijek ipak imaju jasne favorite, dok je Split još enigma

Dražen Ciglenečki

Tomislav Tomašević postao je izgledni favorit u Zagrebu, baš kao i Ivan Radić u Osijeku / Foto Davor Kovačević

Tomislav Tomašević postao je izgledni favorit u Zagrebu, baš kao i Ivan Radić u Osijeku / Foto Davor Kovačević

Stabilno visok rejting Tomislava Tomaševića ne ostavlja puno mjesta ambicijama protukandidata u Zagrebu. Slično je i s Osijekom gdje u ispitivanjima javnog mnijenja vodi HDZ-ov Ivan Radić. U Splitu je teško prognozirati tko će prevagnuti: HDZ-ov Vice Mihanović ili Ivica Puljak iz CentraZAGREB – Dobrim izbornim rezultatima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, politička stranka može u značajnoj mjeri kompenzirati eventualne podbačaje u ostatku Hrvatske. Lokalni izbori u četiri najveća hrvatska grada stoga su gotovo u potpunosti zasjenili natjecanja za načelnike općina, gradonačelnike i župane u drugim dijelovima države. Medijskim prostorom rezerviranim za lokalne izbore, dominiraju ankete o popularnosti kandidata u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku i sučeljavanja najjačih među njima. Ono što se već sada zna je da će svi ovi gradovi dobiti novog gradonačelnika, budući da niti u jednom aktualni nije u izbornoj utrci.Milan Bandić se uvelike pripremao za pohod na novi mandat. Vjerovao je da će, unatoč upletenosti u brojne afere i sudskom procesu za korupciju, pobijediti i nastaviti upravljati Zagrebom, što je činio još od 2000., ali zaustavila ga je smrt. Da je Bandić poživio dovoljno dugo, borio bi se sada za ulazak u drugi izborni krug sa šansama da se tamo plasira i onda se »pohrva« s glavnim izazivačem Tomislavom Tomaševićem, koji je vodio u svim istraživanjima javnog mišljenja. Ali, Bandića više nema, a ni tri mjeseca od njegove smrti jedva da ga se više i spominje. Za Tomaševića se, međutim, ništa nije promijenilo.


Možemo na vrhu


Nisu neutemeljene bile procjene da će lider Možemo! upasti u probleme nestankom sa scene čovjeka na kojem je gradio svoju (anti)kampanju. Svi koji su željeli promjenu u Zagrebu, Tomaševića su percipirali kao najozbiljniju prijetnju Bandiću i bilo je razloga prognozirati da će ga dio birača napustiti nakon gradonačelnikove smrti. No, Tomaševićev anketni rejting postojano je visok, njegova je prednost u odnosu na konkurente ogromna i u drugom krugu. Dakle, Bandića će najvjerojatnije zamijeniti donedavno slabo poznati gradski aktivist. Toga su sigurno svjesni i Davor Filipović, Miroslav Škoro, Joško Klisović, Vesna Škare Ožbolt i Jelena Pavičić Vukičević, koji kotiraju kao kandidati s najboljim izgledima za play off s Tomaševićem. Ali, nikome od njih, naravno, nije svejedno hoće li od Tomaševića izgubiti u drugom krugu ili ih tamo neće ni biti. Za HDZ, SDP, Bandićevu stranku, pa i Domovinski pokret, politički bi neuspjeh bio neulazak njihovog kandidata u drugi krug. U svim bi nabrojenim strankama, s obzirom na okolnosti, bili sasvim zadovoljni već i dvobojem s Tomaševićem.

I u Splitu se odvojio jedan pretendent na dužnost koju je četiri godine obnašao Andro Krstulović Opara iz HDZ-a. Njegov stranački kolega Vice Mihanović najbolje prolazi u anketama i ne mora brinuti da će izbori za njega završiti već u nedjelju. Mihanović će biti u drugom krugu, ali nije kao Tomašević u poziciji da opušteno čeka konačan izborni rasplet. Štoviše, prema nekim anketama on 30. svibnja uvjerljivo gubi od Ivice Puljka iz stranke Centar. U Splitu će, znači, do kraja biti neizvjesno. Čak je moguće da se Puljak niti ne dokopa drugog kruga, jer nešto se pita i Željka Keruma. I SDP-ovac Ante Franić ima pravo na određenu nadu da će se ogledati s Mihanovićem.


Doktorati i budnice


U Splitu su lokalni izbori tradicionalno kompetitivni i u prošlosti niti jedna politička opcija nije na njima zadržala mjesto gradonačelnika. Po tome bi Mihanović, u slučaju pobjede, ušao u povijest. Premijer Andrej Plenković, Vlada i HDZ maksimalno su se angažirali kako bi mu pomogli. Mihanoviću je na raspolaganju bila cijela državna adminstracija, ministri su ga primali kao da je već gradonačelnik i s njim dogovarali projekte važne za Split. U tom gradu je kandidat za gradonačelnika u punom smislu – HDZ. Mihanovićev je glavni, ako ne i jedini adut, politička snaga HDZ-a. Netko od njegovih protivnika pustio je u medije tekst Mihanovićevog doktorata koji, u najmanju ruku, otvara mogućnost da je posrijedi plagijat. No, on je to politički preživio. Nije ni Puljak prošao kampanju neokrznut, o njemu je isplivala stara snimka na kojoj pjeva ustašku budnicu. Lijevo-liberalnim glasačima to nije lako probavljivo, ali Puljak je u ulozi u kojoj je u Zagrebu Tomašević, on je, čini se, prvi izbor tog dijela političkog spektra koji želi promjenu vlasti. Zato su mu spremni oprostiti »ustašluk« iz mladenačkih dana. Puljku u prilog ide to što je za drugi krug konkurentan Kerum. To lijevo-liberalne glasače tjera da se opredijele za najjačeg kandidata koji odgovara njihovom svjetonazoru, jer bi inače mogli ostati bez svog predstavnika u doigravanju, što se u Splitu dogodilo prije četiri godine.
Ivica Vrkić je, zbog bolesti, već dugo tek nominalno gradonačelnik Osijeka. Taj je posao uglavnom obavljao zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, ali on ne sudjeluje na ovim izborima.


Pogled u leđa


U Osijeku, kao i u Zagrebu, postoji izraziti favorit, HDZ-ov kandidat Ivan Radić. Prema svim anketama on će biti sljedeći osječki gradonačelnik. Nije mu trebao niti bogzna kakav poticaj iz Banskih dvora.Nije zastupnik Radić politički briljantan, u Saboru je i dalje nezamijećen, ali i njemu markica HDZ-a daje presudnu prednost u odnosu na rivale. Nikad još, što čudi, HDZ nije imao gradonačelnika u Osijeku, premda im je Slavonija biračka tvrđava. No, devedesetih se u Osijeku nametnuo Zlatko Kramarić, kasnije je došlo do raskola u HDZ-u, nastao je HDSSB koji je preuzeo vlast u gradu, a zatim je stigao nestranački Vrkić. Čini se da je sada vrijeme za HDZ. Radić je rođen 1987., a već je na dobrom putu da bude izabran za njihovog prvog gradonačelnika Osijeka. Tako mu se, eto, posložilo, iako mu protukandidati nikako nisu bezveznjaci. Obojica su nezavisni, Goran Kušec je prihvatio biti kandidat SDP-a, a Berislav Mlinarević Domovinskog pokreta. Između njih dvojice će se u nedjelju odlučiti tko će se Radiću suprotstaviti za dva tjedna. Kušec predaje na osječkom Poljoprivrednom fakultetu, a u njegovom životopisu su i podaci da je sudionik Domovinskog rata, da je svojedobno svirao gitaru u lokalnom bendu Privatnici, pa i da je smislio ime Kohorta za navijačku skupinu NK Osijeka. Mlinarević je, pak, uspješan poduzetnik, u njegovom je vlasništvu i poznati osječki hotel Waldinger, 2016. proglašen najboljim butik hotelom u svijetu. Međutim, i Kušec i Mlinarević će gledati u leđa Radiću.