DELOŽACIJA KULTURE

Nakon 52 godine postojanja ugašen kultni klub “Jabuka”: Juričan instalirao ogromnog štakora

Vanja Vesić

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Super, treba sve zatvoriti u Zagrebu. Želim preuzeti ovaj klub i od njega napraviti bordel. Bordel treba u centru grada da gradonačelnik i njegovi prijatelji više ne moraju ići u Sloveniju" – narugao se JuričanZAGREB – Nakon 52 godine postojanja na domaćoj urbanoj sceni i subotnjeg prosvjeda, kultni klub “Jabuka” na zagrebačkom Jabukovcu uz asistenciju policije deložiran je i zatvoren čime je i službeno ugašen jedan od najstarijih glazbeno-scenskih klubova na ovim prostorima a i šire, svojevrsnog nukleusa brojnih domaćih rock bendova i kulture “novog vala”.


Koincidencija je htjela da se baš dogodilo ovog utorka na manje poznati Međunarodni dan jabuka, sočnog i zdravog ploda po kojem je i zagrebački kvart dobio ime kao i nekadašnje omladinsko okupljalište, do jučer jedno od posljednjih ikona kvalitetnog noćnog života i zrelijih posjetitelja.


Klub iz kojeg su proizašle upravo zdrave nade domaće glazbene scene ali i generacije posjetitelja, kreativaca, književnika, umjetnika i znanstvenika dugi je niz godina na meti zagrebačke gradske vlasti koja je na sve moguće načine prostoru na atraktivnom Jabukovca pokušala namijeniti neku drugu ulogu. Na sličan način tako je rješavala i ostale prostore od javnog i kulturnog značaja u Zagrebu, a koji sada zjape prazni i propadaju naočigled građana, obveznika poreza i gradskog prireza.
Dok su radnici pod budnim okom jakih snaga policije i sudskog ovrhovoditelja iznosili stvari iz prostora Jabuke iza policijske ograde okupljene je pozdravio aktivist i redatelj poznatih dokumentaraca o kriminalcima i političarima Dario Juričan:


“Super, treba sve zatvoriti u Zagrebu. Želim preuzeti ovaj klub i od njega napraviti bordel. Bordel treba u centru grada da gradonačelnik i njegovi prijatelji više ne moraju ići u Sloveniju – rugao se Juričan predstavivši simboličnu instalaciju, svojevrsni poklon gradskim ocima, golemog štakora, inspirativnu luft-instalaciju koju je prigodno napuhao i postavio ispred ulaza u klub. Namjera zagrebačke gradske vlasti da na Jabukovcu dodijeli prostor za neki “cajkaški klub” ili tek izgradi parkiralište nedavno je ovjekovječeno u ništa manje rugalačkoj pjesmi “Rođo u Zagrebu”,ironičnom prepjevu poznate pop-uspješnice koja se ovih dana solidarno vrti u zagrebačkom eteru.


Rješenjem Općinskog građanskog suda u Zagrebu o provedbi deložacije samo je formalizirana dugodišnji plan gradskih otaca da se članovima udruge GSK Jabuka izbije “Jabuka” iz ruke, navodno zbog duga za najam prostora od oko 130 tisuća. No, prema riječima dugogodišnjeg voditelja kluba Marina Viduke Stiva iznosi na koje se poziva Grad Zagreb nemaju veze s ugovorenim simboličnim mjesečnim iznosom najma od 920 kuna koje plaća udruga građana u odnosu na privatne poduzetnike i tvrtke.


Grad Zagreb mimo ugovora povisio im je najam u iznosu od gotovo 7000 kuna mjesečno a udruga je po savjetu odvjetnika plaćala redovito dosadašnji iznos prema ugovoru koji je utanačen još 2001. godine. Viduka upozorava kako je sumnjivo što se kao likvidator udruge pojavilo odvjetničko društvo “Krsnik & partneri” koje je povuklo sve tužbe “Jabuke” protiv Grada Zagreba, dok isti odvjetnički ured istovremeno zastupa gradske oce u brojnim drugim parnicama pred domaćim sudovima. Gradski “reket” očito nisu mogli plaćati, niti su imali ugovornih osnova, a to bi domaće pravosuđe trebalo zanimati ako već ne Ministarstvo kulture.