Hotel Westin

Konferencija “Ishodi liječenja onkoloških pacijenata u Hrvatskoj“ 21. travnja u Zagrebu

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

Na konferenciji će stručnjaci iz područja zdravstva i zdravstvene skrbi, kreatori politika te pacijenti analizirati trenutačno stanje na onkološkim odjelima, identificirati uzroke loših ishoda liječenja, ali i ponuditi rješenja za učinkovitiju borbu protiv raka u Hrvatskoj 


 


Smrtnost od raka u Hrvatskoj među najvišima je u EU-u sa stopom smrtnosti od 324 slučaja na 100 000 stanovnika.  Godišnje od njega oboli 25 tisuća, a umire približno 14 tisuća ljudi. Vlada Republike Hrvatske je prošle godine donijela dugo očekivani Nacionalni strateški okvir protiv raka, kojim je najavila sistematičnije bavljenje ovom bolešću. Međutim, s njegovom se primjenom još uvijek čeka. 
Da je karcinom veliki javnozdravstveni i ekonomski problem prepoznato je i na razini Europske unije, koja je u veljači 2021. usvojila Europski plan za borbu protiv raka, koji s brojnim smjernicama nudi priliku svim članicama unaprijediti sustav onkološke skrbi. 


S tim ciljem, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković, uz podršku Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, organizira Konferenciju: Ishodi liječenja onkoloških pacijenata u Hrvatskoj, koja će se održati 21. travnja 2022. u Hotelu Westin u Zagrebu s početkom u 9,30 sati.


Na konferenciji će stručnjaci iz područja zdravstva i zdravstvene skrbi, kreatori politika te pacijenti analizirati trenutačno stanje na onkološkim odjelima, identificirati uzroke loših ishoda liječenja, ali i ponuditi rješenja za učinkovitiju borbu protiv raka u Hrvatskoj.  Ova rješenja bit će iskazana kao preporuke u zaključcima konferencije te dostavljena Ministarstvu zdravstva RH.