Mladen Šćulac

Načelnik Stožera Civilne zaštite PGŽ: ‘Strože mjere su ujedno i pokušaj da predsezonu probamo osloboditi bolesti’

P. N.

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

U petak će se vidjeti hoće li brojke padati ili ostaju iste. Strože mjere smo razmatrali još prije dva tjedna, ali tada za njima nije bilo potrebe. Teško je donijeti pravu odluku. Prave odluke su teške, a ova mjera je stroga, rekao je Šćulac.Načelnik Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac komentirao je za Dnevnik N1 televizije epidemiološke mjere i njihove nelogičnosti. Podsjetimo, Primorsko-goranska županija od sutra je u lockdownu. Riječ je o regiji koja, kad je koronavirus u pitanju, stoji najlošije u Hrvatskoj.


Šćulac poboljšanje epidemiološke slike očekuje već idući tjedan.


– U petak će se vidjeti hoće li brojke padati ili ostaju iste. Strože mjere smo razmatrali još prije dva tjedna, ali tada za njima nije bilo potrebe. Teško je donijeti pravu odluku. Prave odluke su teške, a ova mjera je stroga, rekao je Šćulac.
Također, istaknuo je da je “jako je teško pogoditi i donijeti pravu mjeru”.


– Naš cilj bio je smanjiti kontakte na mjestima gdje se okuplja najviše ljudi, rekao je Šćulac.


Već na idućoj sjednici Stožera, otkrio je, mjere će biti ponovno razmotrene i vidjet će se hoće li biti ublažene ili postrožene.


– Samo provođenjem ovih mjera možemo zajednički pobijediti bolest. Ovo je pokušaj da predsezonu probamo osloboditi od bolesti, zaključio je načelnik Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije.


Čičin-Šain: Novi sojevi vuirusa donijeli su novu dinamiku


Epidemiološke mjere u Dnevniku N1 komentirao je i virusni imunolog Luka Čičin-Šain, koji smatra da su brojke u Hrvatskoj i dalje vrlo visoke i ne pokazuju trend pada.


– Teško je shvatiti u kojem smjeru se kreću. Daleko smo preko 10 posto pozitivnih testova. Situacija je i dalje ozbiljna, rekao je Čičin-Šain.


Istaknuo je da su novi sojevi koronavirusa donijeli promjenu dinamike.


– Dvije-tri mutacije dovode do toga da se virus lakše veže za stanice, što dovodi do toga da se širi po tijelu i lakše se širi od čovjeka do čovjeka, što znači da se ti sojevi brže šire. I ako imamo mjere koje su 2020. bile efikasne, one ga usporavaju, ali ne zaustavljaju. Novi sojevi ne samo da se lakše šire nego zahvaćaju mlađe osobe bez komorbiditeta, koje su do sada bolje prolazile. Sad i kod njih vidimo dramatične kliničke slike, rekao je virusni imunolog.


Komentirajući nuspojave cjepiva AstraZenece istaknupo je da su one odraz imunog odgovora.


Kritične nuspojave su izuzetno rijetke. Događaju se 1 na 100.000 stanovnika. Ova vrsta imunog odgovora (tromboembolija) događa se 1 na milijun. One se nisu mogle otkriti prilikom ispitivanja kada se testiralo na manje ljudi, rekao je Čičin-Šain.