304. alkarska svečanost

Na Sinjsku alku stigao državni vrh i vođe oporbe; Miroslav Škoro pozdravljen ovacijama

P. N.

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

U Sinj je na 304. alkarsku svečanost stigao premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitraović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Tu su i čelnik SDP-a Davor Bernardić i čelnik Živog zida Ivan Vilibor SinčićSinjska alka, kojom se 304. put proslavlja dan kada je, po predaji, 700 Cetinjana odbilo navalu turskoga zapovjednika Mehmed-paše Čelića sa 60.000 vojnika, započela je danas popodne nastavljajući dugu tradiciju te hrvatske viteške igre.


U Sinj je na 304. alkarsku svečanost stigao premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitraović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te predsjednički kandidat Miroslav Škoro. 


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Miroslav Škoro prošetao je trkalištem što je bilo popraćeno ovacijama. 


Svečanosti je nazočio i Vladimir Šeks, Miljan Brkić, te čelnik SDP-a Davor Bernardić i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. U Sinju je i Tomislav Panenić, saborski zastupnik Mosta Miro Bulj i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. U Sinj, iz obiteljskih razloga, nije došao predsjednički kandidat Zoran Milanović.


Veliko mnoštvo ljudi slilo se danas u Sinj te se može reći da je na svečanosti bila cijela Cetinska krajina.  Mnogi su došli i iz drugih dijelova zemlje. 


Svečana alkarska povorka prema trkalištu je krenula iz Alkarskih dvora tijekom čega su pozdravili Čudotvornu Gospu Sinjsku. Ove godine u natjecanju sudjeluje čak 17 kopljanika.Slavodobitnika Alke Viteško alkarsko društvo (VAD) nagradit će slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna, a pokroviteljica Alke, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kritarović zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom. Alkarskoga momka slavodobitnika VAD će nagraditi zlatnom plaketom Alke, a pokroviteljica srebrnim prstenom i jataganom.


Alkar Ante Zorica pobjednik je 304. Bare s osvojenih 8 punata, a pobjednikom je postao nakon tri regularne utrke u kojima je pogodio čak dvije sride i jednom u dva. Ante Zorica trostruki je slavodobitnik Alke i slavodobitnik svečane Alke u Vukovaru, što ga čini najtrofejnijim alkarom. Prošle godine također je osvojio natjecanje za Baru u pripetavanju s još dvojicom alkara. Dobitnik ovogodišnje Čoje je Ivo Zorica.


Najtrofejniji alkar u povijesti je Nikola Cerinić s 12 pobjeda, a nastupao je od 1867. do 1899. U razdoblju od 1900. do 1935. Nikola Jelinčić – Bećo osam je puta bio slavodobitnik. Prošlogodišnji slavodobitnik je bio Josip Čačija.


Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem sudjeluje minimalno 11 i maksimalno 17 alkara. Onaj tko u tri utrke gađanjem u alku prikupi najviše punata (bodova) je pobjednik. Ukupno se trče tri utrke iz kojih se zbrajaju bodovi, a slavodobitnik dobiva novac. Tom viteškom igrom se obilježava pobjeda nad osmanskim osvajačima, koja se dogodila 14. kolovoza 1715. kod Sinja.


Sinjska je alka 15. studenog 2010. godine upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.
Miroslav Škoro u Sinju / Foto Ivo ČAGALJ / Pixsell


Miroslav Škoro u Sinju / Foto Ivo ČAGALJ / Pixsell


Miroslav Škoro u Sinju / Foto Ivo ČAGALJ / Pixsell


Miroslav Škoro u Sinju / Foto Ivo ČAGALJ / Pixsell


 


Sinjska alka / Foto Ivo ČAGALJ / PIXSELL


Sinjska alka / Foto Ivo ČAGALJ / PIXSELLMiroslav Škoro u Sinju / Foto Ivo ČAGALJ / Pixsell


Miroslav Škoro u Sinju / Foto Ivo ČAGALJ / PixsellMiljan Brkić u Sinju / Foto Ivo ČAGALJ / PIXSELL


Miljan Brkić u Sinju / Foto Ivo ČAGALJ / PIXSELLIvan Vilibor Sinčić u Sinju / Foto Ivo ČAGALJ / PIXSELL


Ivan Vilibor Sinčić u Sinju / Foto Ivo ČAGALJ / PIXSELLSinjska alka / Foto Ivo ČAGALJ / PIXSELL


Sinjska alka / Foto Ivo ČAGALJ / PIXSELLSinjska alka / Foto Ivo ČAGALJ / PIXSELL


Sinjska alka / Foto Ivo ČAGALJ / PIXSELLSinjska alka / Foto Ivo ČAGALJ / PIXSELL


Sinjska alka / Foto Ivo ČAGALJ / PIXSELL