Seks nije mito

Na Medicinskom fakultetu za »prolaz« se tražile i seksualne usluge

Ana Raić Knežević

Da bi prijava bila napisana za primanje ili davanja mita ipak u pitanju mora biti novac ili neka takva vrsta dara, što intimni odnos nije. No, osumnjičeni profesor mogao bi zasigurno biti prijavljen za zlouporabu svog položaja i ovlasti, objasnio je za »Novi list« odvjetnik Veljko MiljevićZAGREB Osim novca za prolazak na ispitima na Medicinskom fakultetu u Zagrebu neki profesori od svojih studentica traže i intimne kontakte. Informacija je to što ju je »Novi list« dobio od pouzdanog izvora koji za sada želi ostati anoniman, no izuzetno je dobro upoznat sa svim događanjima na fakultetu, pa tako i ovom gnjusnom činjenicom. 


– Ne znam zašto niti jedna od studentica još uvijek nije odlučila prijaviti profesora zbog traženja seksualnih odnosa u zamjenu za prolaznu ocjenu na ispitu. Vjerojatno je u pitanju sram, što je očito kumovalo i dogogodišnjem neprijavljivanju traženja mita za pozitivne ocjene, objašnjava naš izvor.


Seks nije mito


Kako se osobama koje prijave bilo kakve nezakonitosti tijekom istrage teško može zagarantirati anonimnost, to bi u ovom slučaju u pitanje dovelo i nastavak studiranja djevojaka koje bi odlučile razotkriti neprimjerene porive svog profesora.
Kada bi konačno odlučile »otvoriti dušu« i službeno istražiteljima ispričati što su doživjele, za što bi trebale ipak skupiti hrabrost, protiv profesora ne bi mogle biti podnijete prijave zbog koruptivnog kaznenog djela, odnosno ne bi ih se moglo teretiti za traženje mita. 


– Da bi prijava bila napisana za primanje ili davanja mita ipak u pitanju mora biti novac ili neka takva vrsta dara, što intimni odnos nije. No, osumnjičeni profesor mogao bi zasigurno biti prijavljen za zlouporabu svog položaja i ovlasti, objasnio je za »Novi list« odvjetnik Veljko Miljević, dodajući kako bi teško bilo pokrenuti postupak za bilo koju vrstu nedozvoljenog seksualnog odnosa budući da su studentice punoljetne osobe. Ukoliko su dragovoljno pristale stupiti u intimni kontakt s profesorom isključena je i bilo kakva prisila ili prijetnja, dodaje Miljević. 


Nije isključeno ni da bi se istraga mogla pokrenuti zbog ucjene ili čak iznude, smatra Miljević, napominjući da bi u slučaju bilo kakve prisile ili prijetnje od strane profesora prema studentici od koje je tražio intimni kontakt u zamjenu za pozitivnu ocjenu na ispitu, u prijavi mogle biti navedene i bludne radnje ili čak silovanje.  


Prekinuta operacija


Da akcija razotkrivanja korupcije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu nije naprasno prekinuta istražitelji bi možda već došli i do dokaza i o ovim optužbama na račun dijela profesora. No, kako smo već pisali, a potvrdio je to i sam glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, potezom policajca Marka Svaline koji je kćerki njegove zamjenice Višnje Lončar dojavio »prisluškuju ti tatu«, operacija je »minirana«. Bez dokaza su tako istražitelji ostali i protiv još nekih profesora za koje se sumnjalo da uzimaju mito od studenata ne bi li ih bez pravog pokazanog znanja pustili na ispitima.