Očekuje sankcije za počinitelje

Mreža SafeJournalist osudila napad na novinarku nakon Zagreb Pridea

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

“Iako je policija reagirala, mreža SafeJournalist očekuje da će počinitelji biti sankcionirani. Također, molimo institucije da zaštite svoje građane i novinare, te pošalju jasnu poruku javnosti da je takvo ponašanje neprihvatljivo, kako se ovakve stvari ne bi ponovile”, ističe se u priopćenju SafeJournalista SafeJournalists, mreža koja predstavlja više od 8200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, u utorak je osudila napad na novinarku 24sata Teu Paponju nakon održavanja Zagreb Pridea u subotu 3. srpnja.


“Iako je policija reagirala, mreža SafeJournalist očekuje da će počinitelji biti sankcionirani. Također, molimo institucije da zaštite svoje građane i novinare, te pošalju jasnu poruku javnosti da je takvo ponašanje neprihvatljivo, kako se ovakve stvari ne bi ponovile”, ističe se u priopćenju SafeJournalista. Dodaju i kako će o ovom slučaju obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne aktere te ocjenjuju kako je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.


Tea Paponja, novinarka dnevnika “24 sata”, bila je fizički napadnuta na Marulićevom trgu u Zagrebu nakon održavanja Zagreb Pridea. U subotu oko 22.30 sati primijetila je policijska vozila i policajce kako stoje oko skupine mladića i dvije djevojke. Od okupljenih je čula su ti ljudi palili LGBT zastavu. Prišla je policajcu i predstavila se kao novinarka te ga pitala što se dogodilo, ali on joj je rekao da se udalji. Nakon toga stala je po strani i fotografirala događaj. Ubrzo joj je prišao jedan od mladića u društvu djevojke i rekao “Zašto fotografiraš moju djevojku, k…..?” Kad je odgovorila da je novinarka i spomenula paljenje zastave, rekao je da njegova djevojka nije palila zastavu.
Nakon toga ta ju je djevojka počela vrijeđati i ispred policije ju je udarila šakom u glavu. Novinarka Paponja se branila, a okupljeni su ih razdvojili, tek tada je policija opkolila huligane i čuvala ih, kako je rekla Paponja, do dolaska policijskog kombija. Policija je reagirala i uhitila napadačicu.
SafeJournalist se u osudi najnovijeg napada na novinarku pridružio svojem članu – Hrvatskom novinarskom društvu (HND), koje je najoštrije osudilo taj napad na kolegicu koja je, kako ističu, samo radila svoj posao te najavilo kako očekuju sankcije za osobu koja ju je napala te će se obratiti nadležnim institucijama da vide do kuda su došli u istrazi.


„Ovo je dokaz u kakvoj atmosferi naše kolegice i kolege rade, a nemojmo ni zaboraviti da rade u atmosferi gdje ih se optužuje da su novinari i mediji krivi za sve. Vrijeme je da oni koji se usude napadati novinare samo zato što rade svoj posao znaju da će za svoje postupke odgovarati. Novinarska profesija je u interesu javnosti i to će ostati”, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.