Vremenska prognoza

More se neće još skoro zagrijati: Vakula najavljuje nastavak nestabilnog i svježeg vremena

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ako se prisjetimo prošlogodišnjega svibnja - u mnogima krajevima jednog od najhladnijih u povijesti mjerenja, s ponegdje i rekordnom ukupnom količinom oborine - ovogodišnji je za većinu ipak znatno povoljnijiI sljedećih dana promjenjivo, te za doba godine uglavnom razmjerno svježe! U većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu kiša i grmljavina bit će češće u petak i vjerojatno ponedjeljak, a u istočnijim i južnijim krajevima još i u subotu, kada je i na srednjem i južnom Jadranu najveća vjerojatnost pljuskova i grmljavine. Ali, naravno, razmjerno nestabilno bit će svakodnevno, uz rijetko jaku buru i maestral, uz koje kupača neće biti odviše.


No, ako se prisjetimo prošlogodišnjega svibnja – u mnogima krajevima jednog od najhladnijih u povijesti mjerenja, s ponegdje i rekordnom ukupnom količinom oborine – ovogodišnji je za većinu ipak znatno povoljniji. Barem u meteorološkom smislu, navodi HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U petak će u istočnoj Hrvatskoj kiša i grmljavina biti češće nego u četvrtak. Naravno, bit će i sunčanog vremena, a i slabog do umjerenog sjeverozapadnjaka. Najniža temperatura zraka od 8 do 11 °C, a najviša oko 19 °C. Razmjerno svježe za kraj svibnja bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ne samo zbog temperature niže od prosječne, nego i zbog slabog do umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. I pritom također nestabilno, uz sunčana razdoblja, ali i povremenu mjestimičnu kratkotrajnu slabu kišu, pa i pljuskove s grmljavinom.
Podjednako i u gorju i uz obalu sjevernog Jadrana, a na otocima i prema otvorenome moru je vjerojatnost povremenih pljuskova manja. Puhat će često umjerena bura, uglavnom podno Velebita i jaka, ponegdje na udare i olujna, pa more mjestimice može biti i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 9 °C, uz more od 12 do 15 °C, a poslijepodnevna od 20 do 22 °C, u gorju između 14 i 17 °C. Malo će toplije biti na sunčanijem srednjem Jadranu te u nestabilnoj unutrašnjosti Dalmacije, najprije uz većinom umjerenu buru, zatim gdjegod i jak sjeverozapadni i zapadni vjetar, na splitskom području i južnije – i jugozapadni, pri čemu će more biti većinom umjereno valovito.


Ni posvuda na jugu Hrvatske vjerojatno neće biti suho, tiho i mirno, ali će uz dosta sunčanih sati najviša temperatura zraka biti uglavnom 22 i 23 °C.


I sljedećih dana promjenljivo, pri čemu će za vikend na kopnu kiša ipak biti rjeđa nego u petak. Štoviše, u nekim će krajevima vjerojatno i izostati, osobito u subotu i veći dio nedjelje u središnjoj Hrvatskoj, a ponovno nestabilnije diljem će unutrašnjosti biti u ponedjeljak. Temperatura zraka neće se odviše mijenjati.


Razmjerno svježe za ovo doba godine bit će i na Jadranu, također uz pljuskove i grmljavinu, vjerojatno najčešće u subotu na srednjem i južnom dijelu. Puhat će povremeno umjerena, samo rijetko i jaka bura pa maestral, uz koje se ni more još neće osjetno zagrijavati, piše HRT.