NEZADOVOLJSTVO

Mladi liječnici ne odustaju od prosvjeda, Berošev poziv smatraju – zakašnjelim

Ljerka Bratonja Martinović

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Liječnici na prosvjed dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a u njihovoj akciji podržavaju ih glavne liječničke udrugeZAGREB – »Specijalizant kirurgije, 24-satno dežurstvo, rad do pet sati ujutro bez prestanka, toliko da ne stigneš ni na WC, 68 pregleda po liječniku. Ukupno 105 pregleda za dva specijalizanta, završen posao u 4.30 ujutro. Krenuli spavati, dolazi još jedan akutni abdomen u 4.50… Izgubio sve prijatelje, sve kontakte s obitelji. Za asistiranje u sali, pisanje papirologije, dežuranje u OHBP-u, nula edukacije. Ukupnog rada više od 280 sati mjesečno, od kojih plaćeno možda 200. Sve to za 12.000 kuna.


Satnica 50 kuna, kao satnica čistačice u Zagrebu. Evo, konačno sjeo na WC u dežurstvu u 5.15 ujutro, plačem k’o kišna godina, iščekujem novi poziv i pitam se što mi je ovo trebalo u životu, da se rodim u zemlji gdje se po liječniku pljuje i blati, od puka do države, za 50 kuna po satu.« Ovako se na uvjete rada mladih liječnika na Facebooku požalio specijalizant kirurgije iz Zagreba, jedan od mladih liječnika koji su u subotu, 24. rujna, spremni na veliki prosvjed pred Ministarstvom zdravstva na Ksaveru. Prosvjed nazvan »Izliječimo zdravstvo zajedno« trebao bi, kažu organizatori, biti najveći prosvjed hrvatskih liječnika dosad.


Reakcija ministra


Svjestan da bi mu za desetak dana na vrata mogle zakucati stotine prosvjednika, ministar zdravstva Vili Beroš pozvao ih je zato u utorak da službenim kanalima zatraže sastanak u MIZ-u, što su njihovi predstavnici jučer i učinili, ali termin za takav sastanak još nisu dobili. Ako bi u međuvremenu i postigli nekakav dogovor s ministrom, što je teško očekivati u tako kratkom vremenu, od prosvjeda, kažu, neće odustati jer njihovi kolege žele iskazati dugo nakupljano nezadovoljstvo stanjem u sustavu.
– Inicijativa mladih liječnika od početka je jasno izrazila namjeru da se sastane s predstavnicima MIZ-a, cijelo vrijeme djelujemo transparentno i spremni smo na razgovor. Nama je u interesu da pokažemo koliko je liječnika nezadovoljno i u prosvjed će se ići, ne vjerujem da se u tjedan dana situacija može toliko promijeniti da bismo od njega odustali, kaže Marin Smilović, predstavnik Inicijative, radiolog u ŽB-u Čakovec.


Traže, konkrektno, izmjenu uredbe o koeficijentima gdje traže povećanje koeficijenata specijalizanata i specijalista u PZZ-u te još neke korekcije koeficijenata. Za specijalizante na zahtjevnim radnim mjestima, primjerice u operacijskoj sali ili na hitnom bolničkom prijemu, ili u zoni ionizirajućeg zračenja, traže uvođenje posebnog dodatka na plaću u skladu s radnim mjestom. Osim toga, traže reprezentativnost liječničkog sindikata u pregovorima i kolektivnom ugovoru te hitnu reformu zdravstvenog sustava, a imaju desetak jasno definiranih točki promjena koje žele vidjeti u toj reformi. U svrhu poboljšanja zdravstvenog sustava žele, među ostalim, javni natječaj za dovršetak izrade i punu primjenu elektroničkog osobnog zdravstvenog zapisa ili e-Kartona pacijenata te nastavak digitalizacije u zdravstvenim ustanovama.


Robovlasnički ugovori


– O zdravstvenoj reformi se priča posljednje dvije godine, ali još nije izašla u e-savjetovanje, nismo dobili uvid u tu reformu. Želimo djela, a ne riječi, krajnje je vrijeme da se nešto napravi sa zdravstvenim sustavom u Hrvatskoj jer smo nezadovoljni svi, i korisnici, i ljudi koji rade u sustavu, poručuje.


Ključno im je, dodaje Smilović, riješiti pitanje troškova specijalizacije jer je specijalističko usavršavanje u Hrvatskoj jako zastarjelo, još uvijek moraju koristiti specijalizantske knjižice, imaju ugovore koji su robovlasnički i ne postoje ni u jednoj zemlji Europske unije. »Želimo da se izjednače te ugovorne obveze, da se maknu ti paušalni iznosi s ugovora o specijalizacijama i da se poboljša taj sustav. Nismo izmislili toplu vodu, to su rješenja koja se godinama nude od krovnih liječničkih udruga. Sakupili smo sve u naš dokument i želimo unapređenje sustava« poručuje.


Liječnici na prosvjed dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a u njihovoj akciji podržavaju ih glavne liječničke udruge – Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija liječnika obiteljske medicine KoHOM, Hrvatskog sindikata liječnika.