NIKOLINA BRNJAC

Ministrica turizma: “Nadam se da će slovenska Vlada od mjera izuzeti Istru i Primorsko-goransku županiju”

Hina

Nikolina Brnjac / Snimio Darko JELINEK

Nikolina Brnjac / Snimio Darko JELINEK

Navela je da se trenutno u Hrvatskoj odmara i više od 170 tisuća Nijemaca, čime su i dalje najbrojniji strani turisti, a slijede ih Slovenci, Poljaci, Česi i AustrijanciZAGREB – Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u srijedu je nakon užeg kabineta Vlade rekla da se s austrijskim i slovenskim kolegama redovito komunicira oko mjera koje se poduzimaju zbog koronavirusa i broja zaraženih u Hrvatskoj, dok neke od vodećih turističkih tvrtki uvode besplatno testiranje austrijskih turista na Covid-19.


“Epidemiološka situacija je jako bitan čimbenik u cijeloj toj priči, a mi i stoga stalno, transparentno pokazujemo podatke o situaciji u Hrvatskoj i u pojedinoj županiji”, kazala je ministrica.


Odgovarajući na upit hoće li se isto kao u Austriji, koja je odlučila da je za njihove građane koji dolaze iz Hrvatske test na koronavirus obvezan, isto dogoditi i sa Slovenijom, ministrica je rekla i da “pokušavaju tim zemljama objasniti kako se njihovi turisti sami osjećaju sigurnima u Hrvatskoj, pogotovo ako gledaju situaciju u drugim zemljama u okruženju”.
Naglasila je da očekuju od slovenske vlade da to uzme u obzir, a nada se, kako je istaknula, da bi možda neke županije s boljom epidemiološkom slikom mogle biti i izuzete od mjera, poput Istarske i Primorsko-goranske.


“Svaka država brine za svoje građane, ima svoj način i metodologiju izračuna”, navela je te dodala da je najbitnije da se svi u Hrvatskoj sada pridržavaju mjera stožera. “Teško je sada očekivati da će broj zaraženih naglo pasti, ali to očekujemo kroz neko vrijeme i na temelju toga bi se mogle i revidirati neke mjere”, poručila je Brnjac.


Na pitanje novinara zna li koliko je točno Austrijanaca otišlo iz Hrvatske proteklog vikenda zbog mjera Austrije, ministrica je kazala da je većina njih otišla jer im je odmor završio te da je to i logična smjena gostiju koja slijedi u drugoj polovini kolovoza.


Navela je da se trenutno u Hrvatskoj odmara i više od 170 tisuća Nijemaca, čime su i dalje najbrojniji strani turisti, a slijede ih Slovenci, Poljaci, Česi i Austrijanci.


Besplatno testiranje za austrijske goste


S obzirom na situaciju u vezi austrijskih turista, najveća turistička kompanija u Hrvatskoj Valamar Riviera u srijedu je izvijestila da je od ovog tjedna u svojim objektima  za individualne goste iz Austrije osigurala besplatan test na Covid-19, što znači i popust od 100 eura po osobi.


“Želja nam je da austrijski turisti i dalje mogu bezbrižno provoditi svoje odmore Valamaru i vratiti se kući, poštujući odluku austrijskih vlasti. Ovo ljeto i našim hotelima i kampovima do sada smo ugostili 28 tisuća Austrijanaca, uglavnom na sjevernom Jadranu, u Istri i na Kvarneru. Te destinacije od početka epidemije do danas bilježe posebno nizak broj oboljelih, a trenutno ih je 6,45 na 100 tisuća ljudi”, poručuju iz Valamara.


Naglašavaju i da ukupno među njihovim gostima nije zabilježen nijedan slučaj zaraze od početka epidemije, što, po njima, pokazuje da kvalitetno provode mjere prevencije i da su turisti u Hrvatskoj izrazito sigurni.


I Falkensteiner uveo besplatne PCR testove


Zbog upozorenja o rizičnosti putovanja u Hrvatsku koje je Austrija izdala 17. kolovoza, i hotelska grupacija Falkensteiner Hotels & Residences uvela je besplatne PCR testove za sve austrijske goste koji su rezervirali najmanje tri noćenja u Falkensteiner hotelima i kampu u Hrvatskoj.


”Brzo smo reagirali, pa već od 17. kolovoza našim gostima nudimo mogućnost besplatnog PCR testa koji je potreban za prelazak austrijske granice i koji se provodi izravno u hotelu. Za one goste koji bi se radije testirali kod kuće, nudimo popust u iznosu od 50 eura po odrasloj osobi ili djetetu od šest godina starosti. Odluka o tome želi li se gost besplatno testirati, ovisi naravno o svakom pojedinom gostu. Važno je reći kako naši hoteli u Hrvatskoj ostaju otvoreni”, izjavio je u srijedu Christoph Crepaz, izvršni direktor marketinga i prodaje u grupaciji Falkensteiner.


U Rijeci dodatna testiranja za turiste


Još krajem prošlog tjedna na nekoliko kvarnerskih otoka, a nastavilo se i ovog tjedna na tim otocima i u Rijeci pokrenuti su dodatni kapaciteti za PCR testiranje na covid-19 za turiste i hrvatske državljane koji putuju u zemlje koje traže taj test.


Testiranja je tako sada moguće obaviti u Rijeci, Malom Lošinju, Cresu, Rabu i Krku od ponedjeljka do petka, u Rijeci do subote, kroz par jutarnjih sati, za što je poželjna prijava/najava na određene telefone.


Cijena tog testa je 698,21 kunu, a nalazi se dostavljaju e-mailom dan nakon uzetog uzorka, dok se osobno nalazi mogu podići samo uz prethodni dogovor.