Što će sadržavati?

Ministar Primorac o Vladinom paketu mjera pomoći: Trenutno tražimo rješenje, doista fino kalibriramo

Portal Novi list

Marko Primorac / Foto Davor Kovačević

Marko Primorac / Foto Davor Kovačević

Raspravlja se već neko vrijeme o paketu mjera koji je, poručuje ministar, u finalnoj faziEuropska komisija odobrila je hrvatski program državnih potpora tvrtkama pogođenim ruskom invazijom na Ukrajinu. Program vrijedan 437 milijuna eura obuhvaća izravna nepovratna sredstva koja pokrivaju jamstvene premije i jamstva koja pokrivaju dio novih zajmova. Svrha programa jest ukloniti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju tvrtke u Hrvatskoj.


Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a – ministar financija Marko Primorac rekao je da je važno očuvati gospodarsku stabilnost te pomoći građanima i poduzetnicima. Vlada će to učiniti upravo paketom mjera koji je u završnoj fazi izrade.


“Imamo mnogo razloga za optimizam”


Komentirao je stabilan BDP.
– Vjerujem da će prema kraju godine taj rast pomalo usporiti, no danas imamo mnogo razloga za optimizam. BDP je u drugom kvartalu rastao 7,7 posto. To je druga najveća stopa rasta u EU i Eurozoni. Brže od nas je rasla samo Slovenija, a mi smo rasli duplo brže od prosjeka. Prosjek EU-a bio je 4 posto, istaknuo je.


Zahvalio je poduzetnicima i građanima koji su doprinijeli tome svojim radom i rastom.


– Pokazali smo da su i mjere Vlade u ublažavanju svih kriza, od Covida, u smislu očuvanja radnih mjesta i pomoći gospodarstvenicima i poduzetnicima bile adekvatne i to ćemo činiti i dalje, rekao je.


Komentirao je mali hrvatski BDP po stanovniku.


– Postoje razni načini da se to promijeni. Trenutno kad smo suočeni s ovakvom inflacijom i najavom recesije u pojedinim državama, moramo prije svega brinuti o očuvanju stabilnosti i pomoći našim građanima i poduzetnicima.


Što će sadržavati paket mjera?


Raspravlja se već neko vrijeme o paketu mjera koji je u finalnoj fazi.


Možemo reći da ćemo se orijentirati kao što je bilo i najavljeno na naše najugroženije građane, s najnižim primanjima, umirovljenike, ali i na gospodarstvenike, dio javnog sektora, institucije koje moraju poslovati, odnosno nastaviti raditi unatoč povećanju cijena energenata.


Brinut ćemo da i bolnice i škole i sve one ustanove koje moraju raditi, rade i dalje. Trenutno tražimo rješenje, doista fino kalibriramo, rekao je.


Kad će mjere stupiti na snagu?


Rekao je da će mjere stupiti na snagu na vrijeme.


– Trenutno razmatramo pomoć stanovništvu zbog ublažavanja cijena energenata. Također niža cijena za škole vrtiće i bolnice te mikropoduzetnike. Nakon toga bit će utvrđena i cijena za veće poduzetnike, naglasio je.


Prostora ima i mi ćemo tražiti način


– Stanje je dobro. Ukupni prihodi rasli su ove godine za 6,5 posto. U kontekstu PDV-a porast je bio 15-ak posto. Prostora ima i mi ćemo u proračunu tražiti način.


Imamo mogućnost jedan dio mjera implementirati odmah kroz naše preraspodjele. Za neke dominantnije intervencije morat ćemo ići u rebalans proračuna. Očekujem da će to biti u listopadu, naglasio je.


O cijeni plina


– Građani moraju biti svjesni da plaćaju višestruko nižu cijenu od tržišne. HEP je zbog toga već sad izložen određenim rizicima. HEP posluje stabilno, on je javno poduzeće koje je u prethodnim godinama ostvarivalo značajne razine dobiti pa sad ima određene mogućnosti da apsorbira cijelu ovu krizu s kojom se suočavamo i da preuzme dio troškova, rekao je.


Potvrdio je da je povećanje plaća u javnom sektoru na stolu za pregovore.


– Tu nema dilema, svjesni smo si činjenica da je došlo do općeg porasta cijena. Očekujem konstruktivne razgovore sa sindikatima, zaključio je u razgovoru za Dnevnik HTV-a.