Promjena strategije

Milanović traži svojeg novog kandidata za Vrhovni sud. Ovog će mu puta identitet ostati – tajan

Dražen Ciglenečki

Foto Luka Stanzl PIXSELL

Foto Luka Stanzl PIXSELL

Na vrijeme ću ga imati, u skladu s Ustavom i ovim protuustavnim zakonom. Vjerojatno ću imati niz suflera koji će mi savjetovati koga da ja to predložim, a po Ustavu je to moja obveza, moj teret, kazao je Zoran MilanovićZAGREB – Predsjednik Zoran Milanović jučer je dao naslutiti da je promijenio svoj stav o karakteru javnog poziva za predsjednika Vrhovnog suda i da bi ipak mogao imati svog tajnog kandidata. Izjavio je da traži novu osobu koju bi predložio za dužnost predsjednika Vrhovnog suda, nakon što njegova prva kandidatkinja Zlata Đurđević nije dobila podršku većine u Saboru.


Kad bi Milanović pronašao pravnika voljnog sudjelovati u proceduri izbora predsjednika Vrhovnog suda, mogao bi i objaviti njegovo ime, ne čekajući završetak javnog poziva koji je u tijeku. Tako je bilo u slučaju Zlate Đurđević, prvo se doznalo da će upravno nju predsjednik Republike predložiti, a zatim se ona prijavila na drugi po redu javni poziv.


Ali Milanović je jučer, osim da je u potrazi za novim rješenjem, rekao i da će se na treći javni poziv prijaviti neki ljudi, a »vi ćete razmišljati jesam li ja nekome namignuo da se prijavi«. Predsjednik Republike, dakle, više ne odbija mogućnost da se s nekim dogovori da će biti njegov kandidat, da se taj slijedom toga javi na poziv koji je raspisao DSV i traje 30 dana, a da javnost o tome ne bude informirana.


Tajni kandidat
Ranije su čak i ustavni pravnici govorili da bi Milanović trebao tako postupiti. Sanja Barić je, primjerice, krajem veljače kazala da je predsjednik Republike mogao »nekom od njegovih potencijalnih kandidata prišapnuti« da se prijavi na prvi poziv. Milanović je, međutim, tvrdio da takvo što ne dolazi u obzir. »Nisam htio nikomu prišapnuti. Igrat ćemo pošteno, po pravilima«, istaknuo je predsjednik prije četiri mjeseca.


I prošli je tjedan slično govorio: »Sve što mi preostaje jest da s javnog poziva odaberem neku osobu. U protivnom je cijeli javni poziv ruglo«. Zlata Đurđević je u nedavnom intervju za naš list rekla da ona ne bi pristala da joj je Milanović predložio da bude njegova tajna kandidatkinja i da vjeruje da predsjednik neće krenuti tim putem. Opisala je u tom razgovoru Milanovićevu poziciju u koju ga stavlja javni poziv, koji smatra neustavnim.


– Predsjednik ima dvije opcije, da objavi kandidata ili da se s njim u tajnosti dogovori. Obje opcije su negativne za predsjedničke ovlasti. U prvom slučaju on postupa neetično jer obeshrabruje druge kandidate da se jave na javni poziv, a u drugom slučaju radi se o nezakonitom postupanju jer je u pitanju namješten, fiktivan i lažni poziv. To je ono što se, ad absurdum, u trenutku dok u Hrvatskoj korupcija eruptira u sudskim i političkim krugovima, predlaže predsjedniku. Vjerujem da on to neće prihvatiti, izjavila je Zlata Đurđević za naš list.


Ali Milanović je jučer otkrio da ne čeka pasivno kraj javnog poziva, nego da se angažirao na pronalaženju novog kandidata. Potvrdno je odgovorio na novinarsko pitanje traži li nekoga.


– Da. Tek nakon što je gospođa Đurđević srušena u Saboru, do tada nisam. Na vrijeme ću ga imati, u skladu s Ustavom i ovim protuustavnim zakonom. Vjerojatno ću imati niz suflera koji će mi savjetovati koga da ja to predložim, a po Ustavu je to moja obveza, moj teret. Ne trebam se o tome konzultirati, ali bih se konzultirao s predsjednikom najveće stranke da je ostalo na Ustavu. Ovako to ne smijem. Prijavi se deset ljudi, vi razmišljate jesam li ja nekomu namignuo da se prijavi i ja izaberem Paulu Horvat, kazao je predsjednik Republike novinarima.


Iz HDZ-a su, odmah nakon što je Zlata Đurđević dobila u Saboru nedovoljnih 37 glasova, poručili Milanoviću da ništa ne poduzima do okončanja javnog poziva, a da se zatim s njima dogovori tko će biti predsjednik Vrhovnog suda.


Bitni vizija i program


– Sve bi trebalo biti transparentno i da se hrvatskoj javnosti ne uputi ni naznaku kako je taj javni poziv za bilo koga unaprijed rezerviran. HDZ nema svog kandidata i pozivamo sve potencijalne kandidate s vizijom, kvalitetnim programom i ambicijom da se jave na taj poziv. Nakon završenog javnog poziva, mišljenja Opće sjednice Vrhovnog suda i saborskog Odbora za pravosuđe, zajedno s predsjednikom Republike trebali bismo dogovoriti najboljeg kandidata za čelnika Vrhovnog suda, objasnio je potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić što očekuju od Milanovića u vezi s trećim javnim pozivom, koji je otvoren do 6. kolovoza. Kad bi predsjednik Republike već za koji dan ili tjedan objavio za koga se odlučio, značilo bi to da se ponovo nije konzultirao s Plenkovićem i upitno je kako bi HDZ reagirao, bi li ta osoba imala bilo kakve šanse u Saboru. Ako pak Milanović uspije pronaći kvalitetnog kandidata i samo mu namigne da se prijavi na javni poziv, postupio bi suprotno vlastitom stavu da neće sudjelovati u takvom javnom pozivu, ali time bi si osigurao manevarski prostor za kasnije pregovore s predsjednikom Vlade. Sve je još, dakle, vrlo komplicirano i mogući su svi ishodi. Pa i da nitko sada ne pristane biti Milanovićev kandidat ili da on odustane od potrage te pričeka tko će se sve prijaviti i onda nikoga ne predloži Saboru.