Kalendar

Milanović prvo ide u Crnu Goru, a u Sloveniji će se prvi put susresti s Vučićem?

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

S ublažavanjem mjera zbog borbe protiv COVID-19 i postupnim otvaranjem granica intenziviraju se i pripreme za službena putovanja predsjednika državeHrvatski predsjednik Zoran Milanoviću idućih mjesec dana službeno će posjetiti Crnu Goru, zatim će u Beču prisustvovati trilateralnom sastanku Hrvatske, Austrije i Slovenije, a potom summitu Procesa Brdo – Brijuni u Sloveniji, piše u utorak Večernji list.


S ublažavanjem mjera zbog borbe protiv COVID-19 i postupnim otvaranjem granica intenziviraju se i pripreme za službena putovanja predsjednika države.


Prvi na dnevnom redu je službeni predsjednički posjet Crnoj Gori, zakazan za 22. i 23. lipnja. Taj je poziv Mile Đukanovića došao davno, i posjet, prvi Crnoj Gori otkako je Milanović postao predsjednik, već je zapravo i bio dogovoren za sredinu travnja, međutim, zbog korone je na kraju otkazan te će se realizirati za manje od dva tjedna.
Do početka srpnja Milanovića čeka i trilateralni sastanak Hrvatske, Austrije i Slovenije koji se sad već tradicionalno održava šestu godinu zaredom u cilju razmjene i usuglašavanja stavova o regionalnoj suradnji, zajedničkoj europskoj budućnosti i međunarodnim izazovima. Domaćin je Austrija, a u Beču će predsjednik Milanović, slovenski predsjednik Borut Pahor i domaćin Alexander Van der Bellen razgovarati o prekograničnoj suradnji, samim time i o turizmu, ali i migrantima.


Milanovića do početka srpnja čeka i summit Procesa Brdo – Brijuni koji se ove godine održava u Sloveniji. Summit će biti zanimljiv i jer bi mogao biti prva prilika za stabilizaciju odnosa sa Srbijom s obzirom na to da će se na njemu dogoditi i prvi susret predsjednika Milanovića s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


Poziv za službeni posjet predsjednik Milanović dobio je i od predsjednika Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera koji se također već trebao dogoditi, a koji je otkazan zbog korone.


Kako Večernji list doznaje na Pantovčaku, na jesen predsjednika čeka službeni posjet Bugarskoj, a vjerojatno će i na sastanak inicijative Tri mora, neformalne političke platforme članica EU iz istočne i srednje Europe na potezu Baltik – Jadran – Crno more.


Za tu se inicijativu snažno zalagala bivša predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović za vrijeme cijelog mandata, a o kojoj Milanović nije imao osobito dobro mišljenje. Međutim, kako stvari stoje, na jesen ipak planira biti »za stolom«. Kako se čuje u Uredu predsjednika, stav je da ako se od tog sastanka može izvući bilo kakva korist za Hrvatsku da nema razloga da ne ode na summit i sudjeluje u njemu, piše Večernji list.