UOČI INAUGURACIJE

Milanović odlučio: Orsat Miljenić bit će mu predstojnik i savjetnik za vanjsku politiku

Dražen Ciglenečki

Foto/Emica ELVEDJI/PIXSELL

Foto/Emica ELVEDJI/PIXSELL

Orsat Miljenić ujedno će biti i predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku. Savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu bit će Dragan Lozančić, a savjetnik za branitelje umirovljeni general Marijan MarekovićZAGREB – Kako se bliži inauguracija izabranog predsjednika Zorana Milanovića, sve se više popunjava njegov savjetnički tim.


Nije još poznato tko će mu sve biti savjetnici, razgovori s nekim ljudima za koje je Milanović zainteresiran još traju, ali poznat je kostur njegovog tima.


Predstojnik Ureda bit će Orsat Miljenić, a on će istovremeno obnašati i dužnost savjetnika za vanjsku politiku. Kalkuliralo se i s nekim drugim osobama, primjerice s Matom Škrabalom koji je bio savjetnik premijera Milanovića za vanjsku politiku, ali na kraju je izbor pao na Miljenića. On je vodio kampanju izabranog predsjednika, a dio karijere proveo je u hrvatskoj diplomaciji.
U Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio se 1996., radio je u hrvatskom veleposlanstvu u Nizozemskoj, a kasnije je bio i predstojnik Ureda za odnose s Haškim sudom i zamjenik ministra za europske integracije Nevena Mimice.


Dragan Lozančić će, pak, na Pantovčaku biti savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu, on i Miljenić bit će profesionalci i pokrivati praktično cijelo područje u kojem predsjednik Republike ima određene nadležnosti. Gotovo svi ostali Milanovićevi savjetnici bit će volonteri.


Legendarni Tigrovi


Među njima, doznajemo, i umirovljeni general Marijan Mareković, koji je prihvatio Milanovićevu ponudu da mu bude savjetnik za hrvatske branitelje.


Znači jedan suradnik predsjednice na odlasku Kolinde Grabar-Kitarović, jer Mareković je bio na čelu Povjerenstva za vojna priznanja i odlikovanja te član njezinog Vijeća za domovinsku sigurnost, pomagat će i Milanoviću.


To će uz Lozančića, bivšeg ravnatelja SOA-a smijenjenog 2016. na zahtjev Kolinde Grabar-Kitarović, biti možda najintrigantnije ime među Milanovićevim savjetnicima.


Dakle, ministar hrvatskih branitelja je Tomo Medved, a Mareković, koji mu je bio ratni zapovjednik u Prvoj gardijskoj brigadi Tigrovi, dolazi na mjesto savjetnika predsjednika Republike za branitelje.Na Milanovićevoj inauguraciji himnu će otpjevati Josipa Lisac, a bit će izvedena još jedna pjesma. Još nije odlučeno koja točno, ali nekako je, doznajemo, najizglednije da to bude »Tvoja zemlja«, za koju je glazbu napisao Alfi Kabiljo, stihove Drago Britvić, a s kojom se proslavio Vice Vukov. Pokojni Vukov je kao nestranački kandidat na listi SDP-a 2003. ušao u Sabor, a »Tvoja zemlja« često se čuje na skupovima socijaldemokarata, pa je puštena preko razglasa i nedavno kad se u Tvornici kulture slavila Milanovićeva pobjeda na izborima za predsjednika Republike. No, hoće li na kraju Milanović odlučiti da baš »Tvoja zemlja« bude izvedena na njegovoj prisezi, ovisit će i o tome hoće li u Uredu izabranog predsjednika do utorka pronaći pjevača koji bi je mogao kvalitetno otpjevati.Mareković se umirovio 2012. s dužnosti glavnog inspektora obrane i od tada je predsjednik uprave firme Pleter, nastale izdvajanjem iz MORH-a ugostiteljske djelatnosti.


Mladi i žene


Nadalje, Milanović će imati i savjetnika za ekonomiju, ali još nije odlučeno tko će to biti. Zna se tek da bi izabrani predsjednik htio angažirati ekonomista mlađe generacije koji je zagovornik tržišnog gospodarstva, ali i socijalne države. Ni savjetnik za kulturu nije još određen, ali pretpostavlja se da će to biti jedna ženska osoba. Jednako vrijedi i za savjetnicu za obrazovanje, a u igri je Jadranka Žarković Pečenković, bivša ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. U kontekstu savjetnika za energiju i klimu najviše se spominje Julije Domac, od 2008. ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (Regea), a od 2013. i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš (FEDARENA), čije je sjedište u Bruxellesu.