Ministar branitelja

Medved: Hrvatska će uskoro primiti 20 ranjenika iz Ukrajine. To je naša inicijativa

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ministar Tomo Medved u petak je s premijerom Andrejom Plenkovićem doputovao u KijevHrvatska će uskoro primiti 20 ranjenika iz Ukrajine, rekao je u petak ministar branitelja Tomo Medved koji je s premijerom Andrejom Plenkovićem doputovao u Kijev u povodu godišnjice ukrajinskog oslobađanja Buče.


Medved je rekao da će Hrvatska pomoći Ukrajini s prihvatom ranjenika i da je ukrajinskom vodstvu u petak detaljno predstavljena ta inicijativa.


Hrvatski program rehabilitacije


“Danas smo detaljno prošli kroz sadržaj programa i očekujemo vrlo brzo da će Ukrajina pripremiti prvih 20 ranjenih koje će prihvatiti hrvatski bolnički sustav u skladu s njihovom dijagnozom, a po okončanju liječenja, uslijedit će program rehabilitacije u našim veteranskim centrima”, rekao je Medved.
Dva veteranska centra već su u funkciji, a uskoro će biti još dva, dodao je ministar branitelja.


Premijer Andrej Plenković i Medved su u potpunoj tajnosti vlakom u petak doputovali u ukrajinsku prijestolnicu.


Plenković će sudjelovati na sastanku na vrhu ”Buča – odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini”, a prije početka samita sastao se s ukrajinskim vodstvom.


Plenković: Zločini u Buči pokazali pravo lice ruske agresije


Zločini u Buči “pokazali su pravo lice ruske agresije – zastrašivanje ukrajinskog naroda i činjenje zločina”, rekao je Plenković.


“Ukrajinsko vodstvo, ukrajinski narod, ukrajinski vojnici i policajci pokazali su svijetu što znači boriti se za slobodu, što znači biti domoljub”, dodao je.


Plenković je rekao da je međunarodna zajednica pokazala solidarnost s Ukrajinom “kakva nije viđena desetljećima” i da će solidarnost i jedinstvo u potpori toj zemlji ostati “snažni”.


“Nastavit će se naša potpora Ukrajini, bilo da je politička, financijska, humanitarna ili vojna”, naglasio je hrvatski premijer.


“Svi kolege svjesni su što znači doći i osobno ovamo, ipak je put sada puno dulji i kompliciraniji, ali ako se netko odluči na taj put – to znači da ima veliko srce za Ukrajinu”, rekla je hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić o Plenkovićevom posjetu Ukrajini, drugom od početka ruske invazije.