Inicijativa stara više od godinu i pol dana

Mateša: Sportu je mjesto u Ministarstvu turizma

Hina

Snimio Denis Lovrović / NL arhiva

Snimio Denis Lovrović / NL arhiva

»To je naša stara inicijativa koju zagovaramo već više od godinu i pol dana i nema ništa logičnijeg, nego da se sport iz Ministrstva znanosti, obrazovanja i sporta, gdje smo već godinama na marginama, premjesti u Ministarstvo turizma«, rekao je u izjavi za Hinu predsjednik HOO-a Zlatko Mateša

ZAGREB Hrvatski olimpijski odbor već godinu i pol dana traži da se sport iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i premjesti u Ministarstvo turizma»To je naša stara inicijativa koju zagovaramo već više od godinu i pol dana i nema ništa logičnijeg, nego da se sport iz Ministrstva znanosti, obrazovanja i sporta, gdje smo već godinama na marginama, premjesti u Ministarstvo turizma«, rekao je u izjavi za Hinu predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Po njegovim riječima, sinergija sporta i turizma donijela bi višestruku korist jer se sa sadašnjim stanjem sportaši ne mogu nikako pomiriti. Naime, od ukupnih prihoda Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koja iznose 11 milijuna kuna sredstva koja su namijenjena sportu mogu se svesti na razinu proračunske podrške.


»Ako Hrvatska od turizma ostvari prihod veći od sedam miljardi eura, a po procjenama pet posto od toga se ostvari od sporta, bilo da se radi o profesionalnom, amaterskom ili rekreativnom, onda nam matemateka govori da sport u tim prihodima doprinosi sa 350 milijuna eura. Ako znamo da od države sport dobiva 100 milijuna kuna onda dolazimo do zaključka da sport puno više doprinosi bruto domaćoj vrijednosti, nego što dobiva od države«, kazao je Mateša.Po njegovim riječima, HOO je proučio sve modele funkcioniranja sporta u zemljama članicama europske unije i zaključio da nam je najbliži onaj koji je polučio odlične rezultate u Poljskoj.

»Predlažemo premijeru i Vladi da napravi sinergiju sporta i turizma i to tako da imamo zajedničko ministarstvo baš po uzoru na Poljsku čiji je sport otkako djeluje pod kapom Ministrastva turizma napravio veliki iskorak. Osim toga, mi već imamo pozitivna iskustva s Hrvatskom turističkom zajednicom zahvaljujući kojoj su hrvatski sportaši imali »svoju kuću« na olimpijskim igrama u Atlanti, Sydneyu, Ateni, Londonu, Pekingu i sada u Rio de Janeiru i uvijek su one polučivale višestruku korist jer ne postoji bolja promidžba države od one putem sporta«, zaključio je pedsjednik HOO-a