Zaraznija varijanta bolesti

Markotić o tvrdnjama da se delta soj širi brzo poput vodenih kozica: ‘To stoji, ali nije ništa novo’

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Čovjek koji je cijepljen štiti sebe, ali on i dalje u nosu može nositi virus. Da smo svi cijepljeni ne bi imao posebnog prostora za širenjeAlemka Markotić danas je komentirala medijske natpise o internom dokumentu Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti u kojem stoji kako se “delta soj širi brzo poput vodenih kozica”.


“Vidjela sam to u medijima, ali to nije ništa novo što smo mogli novo saznati. Poznato je od pojave delta varijante da se ona širi puno brže od alfa varijante. Tako brzo širenje je izazvalo da već sada u Europi preko 80 posto svih infekcija otpada na deltu. Usporedba s vodenim kozicama može stajati. Vjerojatno ćemo do kraja četvrtog vala imati usporedbe s još nekim virusima, jer oba se prenose kapljičnim putem”, prokomentirala je Markotić.


Navodi kako još nije potvrđeno da delta soj ima specifično drugačije simptome u odnosu na alfu.
Upitana je i za tvrdnje da delta soj mogu širiti i cijepljene osobe.


“To ćemo još vidjeti. Potrebno je barem još nekoliko opsežnijih studija da bismo to mogli znati. Čovjek koji je cijepljen štiti sebe, ali on i dalje u nosu može nositi virus. Da smo svi cijepljeni ne bi imao posebnog prostora za širenje. Osobi koja je cijepljena najčešće neće ništa napraviti ali može prijeći na necijepljene osobe”, zaključila je.