Ministar financija

Marić: Nisam intervenirao za HBOR-ov kredit, poruke Žalac i Rimac izvan konteksta

Hina

Zdravko Marić, foto: Davor Kovačević

Zdravko Marić, foto: Davor Kovačević

Maksimalno što od mene možete dobiti jest da ću sjesti, porazgovarati, saslušati i eventualno uputiti stručnim službama da se sve svede na operativnu razinu, bez intervencije', kazao je MarićPotpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da nije intervenirao za sporni HBOR-ov kredit Uskokovom osumnjičeniku Milenku Bašiću, dok je za poruke koje su mu slale Josipa Rimac i Gabrijela Žalac ustvrdio kako su one izvučene iz konteksta.


”Nije stvar konspiracije. Da čujem investitora kojeg nisam poznavao što ima za reći, o čemu se o projektu radi”, pojasnio je Marić razloge zašto se sastao s vlasnikom vjetroelektrane Krš-Pađane Milenkom Bašićem prije odobravanja kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), na traženje bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac.


”Ni prvi ni zadnji takav sastanak. Maksimalno što od mene možete dobiti jest da ću sjesti, porazgovarati, saslušati i eventualno uputiti stručnim službama da se sve svede na operativnu razinu, bez intervencije”, kazao je Marić novinarima na predstavljanju reformi i investicija iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.
Marić je naglasio da je njegova zadaća štititi službu, Upravu i cijelu banku da rade nepristrano sukladno bankarskoj praksi, što je, tvrdi, učinjeno i u ovom kreditu, koji je odobren kada su ispoštovani svi uvjeti i nije bilo elemenata da se ne odobri.


Ministar je komentirao i poruke koje su mu slale Josipe Rimac i bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac.


Nikad nije intervenirao prema nekoj od službi


”Samo sam odgovarao na te poruke. Izvlačiti nešto iz konteksta je moguće i mogu se donositi zaključci. Kako god mi to nazivali, interese, pritisak… Zadaća svakog od nas je oduprijeti se tomu svemu i učiniti sve da rad službi bude nepristran”, rekao je.


Marić je naglasio da je poštivao pravila struke i nikad nije intervenirao prema nekoj od službi ”da se nešto na taj i taj način napravi”. Na ponovljeni upit je li se aktivirao oko HBOR-ovog kredita za Bašića odgovorio je ”ne, točka”.


Ministar je komentirao i riječi premijera Andreja Plenkovića da ako se na nekog radi pritisak da mu to treba signalizirati.


”Naravno da predsjednik Vlade treba imati informacije. U tom konkretnom slučaju i tim okolnostima ja sam dao podršku HBOR-u i Upravi da ustraju u svojim zahtjevima. Kad su ispunjeni svi uvjeti, kredit je bio odobren”, istaknuo je Marić.


Mediji su objavili nove detalje iz proširenja Uskokove istrage u “aferi vjetroelektrane”, u kojoj Gabrijelu Žalac sumnjiče da je na poticaj Josipe Rimac lobirala da se Bašićevoj tvrtki CEMP, investitoru u vjetropark Krš-Pađane, odobri povoljan kredit HBOR-a.


Objavljene su poruke koje su razmjenjivale Rimac i Žalac, iz kojih je vidljivo da su obje pritiskale ministra Marića, šefa Nadzornog odbora HBOR-a, kao i ostale koji u tom odboru imaju pravo glasa.