Uzurpacija javnih plaža

“Makni mi se s plaže, je*at ću ti…”: Tjerao kupačice i zvao policiju, njihova reakcija je sjajna

Portal Novi list

"Gazda" je nekontrolirano prijetio i divljao, ordinirala je policija, a "vlasnik" plaže sad kaže: "Oni mogu tvrditi što god hoće, recimo da to nije plaža nego Betlehem"Ljeto je već počelo, a već stižu priče o pokušajima uzurpacije javnih plaža. Najnoviji slučaj dogodio se na otoku Drvenik Veli kod Trogira, a nije završio onako kako se to nadao uzurpator, stanoviti Tomislav Meštrović, zahvaljujući sjajnoj i pravovremenoj reakciji policije.


On je, naime, pozvao policiju želeći prijaviti dvije ženske osobe za narušavanje privatnog posjeda.


Jedna od dviju žena jest spisateljica, umjetnica i novinarka Tonka Alujević koja je imala dovoljno prisebnosti reći svojoj prijateljici da snima događaj svojim mobitelom, ali i mirno dočekati dolazak policije.
I to nakon što je, kako kaže za tportal, bila fizički napadnuta.


“Kupili smo povratnu kartu za Drvenik, skitali otokom i odlučili otići na plažicu koja se nalazi i u službenoj turističkoj ponudi. Sjedile smo na žalu kada se pojavilo nekoliko Čehinja koja su počele vikati na nas, a ova najagresivnija čak me je zviznula mobitelom po glavi.


Vikala je da se radi o ‘privatnoj plaži’ i onda nazvala ‘gazdu’ koji je verbalno divljao”, kaže Tonka Alujević za tportal.


Divljanje “gazde”


Dio razgovora s “gazdom” snimljen je, pa i dio u kojemu on – nakon što mu je poručeno da će dospjeti u medije – nekontrolirano prijeti i divlja.“Ajde stavite me u medije, ajde stavite me! Ali prvo odite u katastar pa pogledajte da je to moja plaža privatna. Jedna crta nema pomorskog dobra.


Makni mi se s plaže, j..at ću ti majku! Stavi me u medije! Aj stavi me u medije! J..o ti Bog mater! Stavi me u medije, j..o ti pas majku u pi..u!”, doslovni je citat divljačkog ispada muškarca.


Kao da ovo nije dovoljno bizarno, on je sam pozvao policiju zbog navodnog narušavanja privatnog posjeda.


“Došli su za otprilike sat vremena jer su morali povući brod sa Šolte, a njihova prva reakcija bila je sjajna.


‘Mislili smo da ćemo vas naći u nečijem dnevnom boravku’, rekla nam je policajka.


Kada je pregledala snimku, odmah je nazvala tog gospodina i obavijestila ga da će dobiti nekoliko prijava”, kaže Tonka Alujević.


Tonka i prijateljica potpuno u pravu


U ovoj priči ona i prijateljica u potpunom su pravu: pomorsko dobro – dakle, pojas od najmanje šest metara od najviše plime – hrvatskim je zakonima proglašen općim dobrom.


Zabranjena je njegova privatizacija, ograđivanje, sprječavanje pristupa građanima.


Sugovornica tportala kaže da se u jednom trenutku čak prepala da je “prespavala neki amandman” i da se stanje promijenilo, da se nalazi u prekršaju, pa je nazvala jednog zagrebačkog odvjetnika za provjeru.Dao joj je za pravo: pomorsko dobro ne može biti privatno, nego isključivo javno.


“I taman dok smo rješavali situaciju na plaži su se pojavila dva para mladih Drnišana, a ta Čehinja je počela vikati i na njih. U čudu su se obratili policiji, a oni su im samo smireno objasnili da nema nikakvih problema i da izvole guštati i kupati se koliko god žele.


Ponavljam, reagirali su sjajno. Zaista je šteta da se zbog ovakvih intervencija troše ogromni resursi i vrijeme – na intervenciju je došla prava pravcata gliserčina – ali treba se držati principa, makar malo poremetili vlastiti komod”, zaključuje Tonka Alujević.


Vlasnik vile: Nikome nisam ništa branio!


Navodni “vlasnik” plaže na Drveniku Velom na snimci njene prijateljice odaziva se na ime Tomislav, nalazi se u Zagrebu, a po tvrdnjama očevidaca policiji je negirao kompletan incident, očito nesvjestan da postoji snimka.


Radi se o Tomislavu Meštroviću, vlasniku obližnje vile koja se iznajmljuje turistima za 300 do 750 eura dnevno.


On sada tvrdi da nikome nije branio pristup pomorskom dobru, premda se na snimci jasno čuje njegova bijesna naredba ženama da se “maknu s njegove plaže”.


“Zvao sam policiju jer sam imao upad na moju privatnu parcelu. Nitko ne brani kupanje, ljudi to rade stotinu godina, ali branim prolazak kroz moj privatni posjed”, kaže Meštrović za tportal.


Na pitanje zašto njegovi gosti, poput Čehinja sa snimke, tvrde da se ipak radi o privatnoj plaži, on odgovara:


“Oni mogu tvrditi što god hoće, recimo da to nije plaža nego Betlehem”, kaže Meštrović.


Pokrenule se institucije


Incident je po svemu sudeći ipak potaknuo inspekcije da se mrdnu, pa će – kako neslužbeno doznaje tportal – idućih dana provjeriti je li došlo do devastacije pomorskog dobra provlačenjem električnih kabela i postavljanjem rasvjete na samoj obali.


Treba vidjeti i na koji način su i na čijem zemljištu probijeni putevi za pristup moru, kako su obližnje kuće spojene na infrastrukturu i slično.


U svakom slučaju, na ovoj i bilo kojoj drugoj lokaciji na Jadranu svatko ima pravo umočiti noge u more i leći na plažu.


Tportal je od splitske policije zatražio informacije o ovom incidentu, a evo što su odgovorili:


“Ovaj događaj se odvio u utorak, 22. lipnja oko 14 i 30 sati, kada je zatražen dolazak policije na Drvenik Veli. Prema prijavi dvoje nepoznate ženske osobe su došle u zaključano dvorište i ne žele izaći vani.


Ophodnja je stigla sa službenim plovilom te je na stjenovitoj plaži zatekla dvije ženske osobe s kojima je obavljen razgovor. Prikupljene su informacije o događaju, no nismo utvrdili nikakav prekršaj.


Snimka je pregledana, no policijski službenici nisu imali daljnje razloge postupati po prijavi”, navode iz policije.