PREOKRET U PLINSKOM PROJEKTU

Mađari zakupili 6,75 milijardi kubičnih metara kapaciteta budućeg LNG terminala na Krku

Marinko Glavan

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Time je prosječni zakup kapaciteta LNG terminala na Krku, pola godine prije predviđenog puštanja u rad, narastao na gotovo dvije milijarde kubičnih metara, od ukupno raspoloživih 2,6 milijarde kubičnih metara

RIJEKA – Tvrtka MFGK Croatia, u vlasništvu mađarskog distributera plina i električne energije MVM, zakupila je 6,75 milijardi kubičnih metara kapaciteta budućeg terminala za ukapljeni naftni plin(LNG terminal) u Omišlju na otoku Krku, objavljeno je jučer iz LNG Hrvatska, tvrtke koja upravlja terminalom.
MFGK Croatia je u takozvanoj plinskoj godini 2020./2021., koja traje od 1. siječnja do 30. rujna ove godine, zakupio kapacitet od 666 milijuna kubičnih metara prirodnog plina, a u svakoj od narednih šest godina po 1,014 milijardi kubičnih metara prirodnog plina.
Time je prosječni zakup kapaciteta LNG terminala na Krku, pola godine prije predviđenog puštanja u rad, narastao na gotovo dvije milijarde kubičnih metara, od ukupno raspoloživih 2,6 milijarde kubičnih metara, nakon što su prethodno Ina i HEP zakupili nešto više od pola milijarde kubičnih metara kapaciteta, koliko je na iduće tri godine zakupio i MET Croatia Energy trade.
Sa zakupom od dvije milijarde kubičnih metara godišnje, definitivno je eliminirana potreba za naplatom takozvane SOS naknade, odnosno naknade za sigurnost opskrbe koju bi u slučaju zakupa manjeg od 1,1 milijarde kubičnih metara plaćali svi potrošači plina u Hrvatskoj, prema odredbama famoznog lex LNG-ja.