SDP-ovac

Lukanović u prvom istupu kritizirao način govora u Saboru: Naslušao sam se toliko uvreda

Portal Novi list, Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELLZastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček u utorak je podigao i pokazao za saborskom govornicom zastavu HOS, rekavši da je zbog takve zastave na balkonu za vrijeme utakmice građanin iz Kašel Sućurca kažnjen, dok u Kumrovcu i na Paradi ponosa na jugoslavenske zastave nitko ne reagira.


“Građanin iz Kašel Sućurca kažnjen je sa 700 eura zbog isticanja zastave hrvatske vojne postrojbe HOS-a na balkonu svoje kuće za vrijeme nogometne utakmice, dok se istodobno u Kumrovcu i na Paradi ponosa vijore jugoslavenske zastave i nitko ne reagira”, kazao je Pavliček u slobodnom govoru u ime Kluba Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog Josipa Jurčevića.


„Imamo dvostruke aršine”, ocijenio je Pavliček podignuvši tijekom govora HOS-ovu zastavu koju je donio sa sobom.
Pozvao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da uputi dopis svim policijskim postajama u Hrvatskoj da ne kažnjavaju isticanje HOS-ove zastave jer to nije zakonski kažnjivo.


„ Još uvijek imamo četničke spomenike a kažnjavaju se moji suborci koji su branili domovinu i koji koriste legitimna obilježja i pozdrav, a to su HOS-ovci, Za dom spremni” , dodao je Miro Bulj (Klub Mosta) na tu temu.


“Ponovno se poigravate ali vezali ste uz HOS pa može proći, no molim vas da izbjegavamo takve dvosmislene pozicije i govor”, reagirao je na Bulja predsjednik Sabora Gordan Jandoković.


Lukanović: Toliko bezobraznih nastupa…


Marija Selak Raspudić u slobodnom govoru u ime Kluba nezavisni i Fokus-a upozorila je na značajan porast obiteljskog nasilja prema osobama starije životne dobi.


U jedanaest mjeseci 2023. bilo je 974 žrtava, a u 2021. njih 760, navela je.


Unatoč poraznoj statistici još uvijek nismo osnovali zasebno tijelo koje bi bi bilo nadležno za probleme s kojima se susreću osobe starije životne dobi, nema posebnih jedinica unutar pravobraniteljstva koja bi se posvetila osobama starije životne dobi, poručila je zastupnica.


Ivica Lukanović u ime Kluba SDP-a u svom prvom govoru kao zastupnik kritizirao je način govora u Saboru.


„U ovih nekoliko tjedana naslušao sam se toliko uvreda, teških riječi, bezobraznih nastupa i ružne komunikacijske kulture i takva kultura se putem medija prenosi u narod”, kazao je.


„Da svojim ponašanjem smanjujemo podjele u društvu bilo bi puno lakše novoosnovanom Ministarstvu demografije da zadrži ljude na ovom prostoru, ovako nam neće pomoći ni stotinu takvih ministarstava”, dodao je.


Mrak Taritaš: Je li MOL uopće pretrpio ikakvu štetu?


Anka Mrak Taritaš (Klub HSS-a, GLAS-a, DOSIP-a) osvrnula se na najavljenu arbitražu MOL-a protiv Hrvatske zbog uredbe Vlade da Ina mora plin prodavati ispod tržišne cijene HEP-u.


Kazala je da je Vlada bila obavezna reagirati na anomalije na tržištu koje su dovele do ogromnih cijena te da je vladina reakcija bila potrebna i opravdana. No, dodala je, pritom se nameće nekoliko pitanja, je li MOL uopće pretrpio ikakvu štetu kad se sve zbroji i oduzme, bi li arbitraže uopće bilo da HEP nije prodavao plin za jedan cent u trenutku kada se na tržištu prodavao za 47 eura.


Ova tužba je ozbiljna i može imati velike financijske posljedice za Hrvatsku, bilo bi zbilja van pameti da građani sad MOL-u vrate sve što im je Vlada uredbama uštedjela i to zbog još jedne HDZ-ove afere, rekla je Mrak Taritaš.


U slobodnim govorima zastupnici su također svima čestitali Dan nezavisnosti. Pritom je Andro Krstulović Opara (Klub HDZ-a) poručio da smo dužni sačuvati to jedinstvo ocijenivši kako nije normalno da predsjednik Republike ne priznaje Dan državnosti , da za Dan državnosti nema svečanog prijema za strane diplomate, nije normalno da se i dalje dijelimo na ‘mi ili oni’ i da se pokazuju komunističke zastave.


„Moramo njegovati domoljublje, objasniti djeci da domoljublje nije samo majica sa crveno bijelim kvadratićima ili mahanje zastavom na stadioni, domoljublje je i plaćanje poreza i poštivanje zakona i Ustava i odvajanje otpada i pomaganje najslabijima”, kazao je Krstulović Opara.