Vremenska prognoza

Ljeto još nije gotovo, pred nama je sunčan i nadprosječno topao period. Vakula otkriva dokad će trajati

P. N.

Foto V. Karuza

Foto V. KaruzaI sljedećih će dana biti većinom suho, sunčano i za sredinu rujna iznadprosječno toplo, ponegdje vjerojatno čak i vruće, uglavnom danas uz mogućnost za ponegdje malo kiše. Vjerojatnost za ponovno promjenljivije i kišovitije razdoblje znatnije se povećava tek u posljednjem rujanskom desetodnevlju, prognozira HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano. Uz više oblaka mjestimice može biti kratkotrajne kiše ili ponekog pljuska, uglavnom prijepodne. Vjetar će biti povremeno umjeren sjeverni, a najviša dnevna temperatura uglavnom 25 ili 26 °C. Barem djelomice sunčano bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle. Sredinom dana zapuhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura između 10 i 13 °C, a najviša dnevna od 24 do 26 °C. Umjerene naoblake bit će i u gorskim krajevima dok će na sjevernom Jadranu prevladavati sunčano. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeveroistočni, a uz obalu će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, prema otvorenom sjeverozapadnjak. Jutro u gorju i unutrašnjosti Istre svježe, a najviša dnevna temperatura u gorju od 21 do 23 °C, na Jadranu od 26 do 29 °C.


I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije poslijepodne će biti vrlo toplo, ponegdje i vruće, a jutro će u zaobalju biti razmjerno svježe. Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Ujutro i ponovno navečer puhat će slaba do umjerena bura, danju sjeverozapadni vjetar, uz malo do umjereno valovito more. Na jugu Hrvatske uz više oblaka postoji vjerojatnost za kratkotrajnu kišu ili poneki pljusak, osobito u prvom dijelu dana, a prema kraju dana postupno će se razvedriti. Puhat će slaba do umjerena bura, prema otvorenom sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 27 i 29 °C.
Do kraja tjedna i početkom novoga u unutrašnjosti će prevladavati sunčano, a prolazno više oblaka vjerojatno će biti u subotu i utorak. Jutra će biti svježa, još uvijek uz mogućnost za mjestimičnu kratkotrajnu maglu, dok će danju biti toplo i vrlo toplo. Na Jadranu će prevladavati sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće. Ujutro će puhati slaba do umjerena, podno Velebita i jaka bura, danju umjeren sjeverozapadni vjetar. Temperatura mora bit će i dalje uglavnom između 22 i 25 °C”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.