NCVVO

Državna matura: Ljetni rok prošao besprijekorno, evo kada se očekuju rezultati

Hina

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Jesenski rok državne mature počinje 17. kolovoza, a završava 2. rujnaRavnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović izvijestio je u ponedjeljak, po završetku ljetnog roka ovogodišnje državne mature, kako je provedba ispita prošla besprijekorno, a sudjelovalo je oko 29.000 pristupnika.


Matura je započela 31. svibnja pisanjem ispita iz materinskih jezika nacionalnih manjina, a završila je u ponedjeljak, 27. lipnja obveznim ispitom iz matematike na obje razine. Od oko 29.000 prijavljenih maturanata, gimnazijalaca je bilo oko 12.000.


“Po svemu onome što smo dobili u ovih mjesec dana kao povratnu informaciju, prije svega od školskih ispitnih povjerenstava i ispitnih koordinatora, državna matura je doista prošla besprijekorno. Nije bilo nikakvih poteškoća u dostavi ispita, u povratu, niti u podjeli”, rekao je Filipović Hini.
Za sada je još uvijek nepoznanica s kojim su uspjehom učenici uspjeli riješiti svoje ispite s obzirom na to da će privremeni rezultati biti poznati tek 11. srpnja, dodao je.


Filipović je rekao kako su dobili samo jednu dojavu o neovlaštenom i nedopuštenom korištenju mobitela na ispitu iz eseja iz hrvatskog jezika prošlog petka.


“To je znatno manje nego što je bilo u prethodnim godinama, primjerice prošle godine bilo je dvadesetak dojava”, istaknuo je.


Nije dosad bilo ni dojava o prepisivanju na ispitima iako još nisu dobili povratne informacije za sve predmete.


STEM područja i društvene znanosti i ove su godine bili među najtraženijim izbornim predmetima. Fizika je bila najpopularnija, a slijede biologija, politika i gospodarstvo, kemija, psihologija, informatika i likovna umjetnost.


Ispiti su se polagali tijekom pet tjedana. Maturanti će prve rezultate znati 11. srpnja, rok za prigovore je 13. srpnja, a konačni rezultati bit će im poznati 18. srpnja, dok će svjedodžbe dobiti 20. srpnja.


Jesenski rok državne mature počinje 17. kolovoza, a završava 2. rujna.