Marko Kutleša

Liječnik otkrio stanje Hrvata koji je u karanteni nakon povratka s kruzera Diamond Princess

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor KovačevićZAGREB Hrvatski državljanin koji se po povratku s kruzera Diamond Princess od jutros preventivno nalazi u karanteni zagrebačke Klinike za Infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, potpuno je dobro i zdrav, izjavio je u subotu Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike.


“Pod kontrolom je da vidimo hoće li razviti simptome koronavirusa sljedećih 14 dana; ako neće, ići će kući”, rekao je večeras dr. Kutleša za Dnevnik HRT-a. Dodao je da je mladić, preventivno smješten u karantenu, zdrav i potpuno dobro.


Hrvatski građanin je jutros preventivno smješten u karantenu bolnice Dr. Fran Mihaljević, koja je osnovana odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U Hrvatsku je došao rano jutros, a iz Slovenije je dovezen specijalnim sanitetskim prijevozom i u pratnji medicinskog osoblja.
Na pitanje prijeti li Hrvatskoj nedostatak zaštitne opreme za medicinsko osoblje, Kutleša je rekao da je za početak ima dovoljno.


“Proces nabave je u tijeku, još nešto će pristizati svaki dan sljedeći tjedan. Mislim da će za početak biti dovoljno”, dodao je.


Pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti također je istaknuo kako za svaku moguću situaciju, pa i onu da se virus pojavi i raširi u Hrvatskoj, postoji razrađeni hodogram postupanja.


“Hrvatske zdravstvene službe ništa neće prepuštati slučaju i nadalje ćemo poduzimati sve moguće preventivne mjere u zaštiti naših građana od moguće ugroze korona virusom, pa tako i stavljanje u karantenu osoba kod kojih postoji i najmanji rizik opasan za njihovo ili zdravlje ljudi koji budu u doticaju s njima”, izjavio je ranije danas ministar zdravstva Vili Beroš, prilikom dolaska u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti.


Hrvatski državljanin iz Japana je doputovao posebnim zrakoplovom koji je za svoje državljane i građane drugih zemalja Europske unije poslala Italija. Poslije slijetanja noćas u Berlinu, posebnim zrakoplovom, zajedno s državljanima Slovenije, stigao je u Maribor, odakle je posebnim sanitetskim prijevozom i uz pratnju medicinskog tima prevezen u Zagreb u karantenu.


Na kruzeru je ostalo još četvero hrvatskih državljana, oni su, kazao je ministar Beroš, još uvijek tamo sukladno odlukama japanskih zdravstvenih vlasti.


“Oni će biti u datom trenutku pušteni, potom slijedi akcija našeg Ministarstva vanjskih poslova koja je koordinirana sa sličnim institucijama u EU, te će ti hrvatski državljani također doći na područje Europe, gdje ćemo postupiti kao i s ovim mladim hrvatskim državljaninom”, dodao je.


Upitan kada očekuje njihov dolazak u Hrvatsku, ministar je rekao: Ako ne bude novih nepredviđenih okolnosti, kroz nekoliko dana.