Sve više cijene

Kvadrati lete u nebo. Stanovi u Hrvatskoj prosječno skuplji devet posto nego godinu prije

Hina

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Time je nastavljen rast cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini koji u Hrvatskoj traje od drugog tromjesečja 2017. godineCijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za devet posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Time je nastavljen rast cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini koji u Hrvatskoj traje od drugog tromjesečja 2017. godine.


Najviši rast cijena stambenih nekretnina zabilježen je u drugom kvartalu 2019. godine, kada su te cijene porasle za 10,4 posto u odnosu na drugi kvartal 2018. godine.
Po podacima DZS-a za treće tromjesečje prošle godine, cijene novogradnje su porasle za 8,5 posto u odnosu na treće tromjesečje 2020. godine, dok su cijene postojećih stambenih objekata bile više za 9,2 posto.


Statistika prema geografskim područjima pokazuje da su na godišnjoj razini cijene stambenih objekata u Zagrebu porasle u prosjeku za 9,6 posto, dok se na Jadranu bilježi stopa rasta od 8,9 posto, a na ostalim područjima 8,2 posto.


U odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, podaci DZS-a pokazuju da su u trećem tromjesečju 2021. cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle za 1,7 posto.


Pritom su novi stambeni objekti poskupjeli u prosjeku za 1,3 posto, a postojeći za 1,8 posto.


U trećem tromjesečju 2021. cijene stambenih jedinica u odnosu na drugi kvartal prošle godine u prosjeku su u Gradu Zagrebu više za 1,3 posto, na Jadranu za 2,9 posto, dok su na ostalim područjima bile 0,4 posto više.