Covid-10

KORONAVIRUS Novi rekord u Hrvatskoj: U 24 sata 2776 slučajeva, preminulo 18 osoba

Portal Novi list

Foto Nel Pavletić PIXSELL

Foto Nel Pavletić PIXSELL

985 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 71 pacijentU protekla 24 sata zabilježeno je 2.776 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.031.


Među njima su 985 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 71 pacijent.


Preminulo je 18 osoba.
Do danas je ukupno zabilježeno 43.775 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 511 preminulo, a 29.233 se oporavilo (1.463 u protekla 24 sata).


U samoizolaciji su trenutno 21.592 osobe.


Do danas je ukupno testirano 475.994 osoba, od toga 9.679 u posljednja 24 sata.


Stanje po županijama

Zagreb – 767


Osječko-baranjska 219


Zagrebačka 181


Primorsko-goranska 150


Požeško-slavonska 139


Dubrovačko-neretvanska 102


Vukovarsko-srijemska 88


Brodsko-posavska 70


Karlovačka 65


Sisačko-moslavača 50


Koprivničko-križevačka 39


Istarska 38


Krapinsko-zagorska 36


Zadarska 34


Bjelovarsko-bilogorska 31


Ličko-senjska 1


Splitsko-dalmatinska županija – 280


Vukovarsko-srijemska županija – 88

13:53 U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 767 slučajeva zaraze koronavirusom, a provedeno je 1951 testiranje, izvijestio je u četvrtak Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar”.Iz NZJZ-a su obavijestili kako je, zbog velikog porasta broja testiranja na covid-19 infekciju u Gradu Zagrebu, rok za izdavanje nalaza produljen na 48 sati.


Mjera samoizolacije izrečena je za 1125 osoba. U Zagrebu je trenutno 3387 aktivnih slučajeva, a 8341 osoba nalazi se u samoizolaciji.


U pet domova za starije i nemoćne osobe na području Zagreba u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi osam korisnika, jedne zdravstvene djelatnice i jednog nezdravstvenog djelatnika, a jedan je korisnik umro tijekom hospitalizacije.


Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz kod 15 učenika, šest nastavnika i dva asistenta osnovnih škola te 21 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 537 učenika i pet nastavnika osnovnih te 379 učenika srednjih škola.


U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 25 osoba.


Od 767 novozaraženih osoba, 705 ih je s boravištem u Zagrebu i 62 s prebivalištem, a uspješno su kontaktirane 544 osobe.


Što se tiče epidemiološke anamneze pozitivnih osoba, epidemiolozi su u protekla 24 sata obradili 544 osoba, a na obradu ukupno čeka 2034 osoba.


Od 544 obrađenih, za njih 187 izvor zaraze za sada je nepoznat, 245 osoba su kontakti pozitivnih, a kod devet je moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima. Devet osoba su štićenici/djelatnici domova za starije, a za 80 osoba obrada je još u tijeku.


Kod devet osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod tri tijekom hospitalizacije, dvije su osobe doputovale iz Njemačke i Makedonije, a kod tri je osobe moguća izloženost tijekom vjerskih događanja.


NZJZ je pozvao na pridržavanje osnovnih, ali učinkovitih mjera – nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičkog razmaka i pranje ruku, te podsjetio da sve osobe koje su dobile pozitivan nalaz na covid-19 trebaju ostati doma te kontaktirati svoje bliske kontakte kako bi ih obavijestili o rezultatima testiranja.


Osobe zaražene covidom-19 i njihovi bliski kontakti mogu se javiti nadležnom liječniku obiteljske medicine radi propisivanja mjere izolacije ili samoizolacije.


13:14 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 88 novozaraženih, što je dosad najviše u jednom danu, a tri su osobe umrle, potvrdila je novinarima u četvrtak ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić.Broj novopozitivnih govori sam za sebe i ovo je rekord po broju oboljelih u 24 sata, rekla je Kata Krešić i dodala da je među oboljelima mnogo onih s nepoznatim izvorom zaraze, što govori o visokoj prisutnosti virusa u općoj populaciji. Također je potvrdila kako je koronavirus ušao u dva doma za starije u Vinkovcima, Dom za starije i nemoćne u Vinkovcima, u kojem je pozitivno 15 korisnika i tri djelatnika, i u Dobri dom, u kojem je zasad pozitivno osam korisnika.


“Svim korisnicima i zaposlenicima uzeti su brisevi i njihove nalaze tek očekujemo”, rekla je  Krešić i istaknula kako je dugotrajno visoki broj novooboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji pridonio da virus može ući i u sustave kao što su domovi za starije i zdravstvo.


Pozvala je građane da i dalje budu odgovorni, a pozitivne osobe da ne osjećaju krivnju zbog toga što su se zarazili.


“Želim poslati poruku da se ne smijemo tako osjećati. Svatko od nas može biti zaražen covidom-19 i biti u situaciji da virus prenese na nekog drugog. Zato moramo, svatko od nas, učiniti sve da taj rizik smanjimo. U potpunosti ga izbjeći ne možemo, ali ga možemo smanjiti pridržavanjem svih propisanih mjera”, poručila je Kata Krešić.


Po podatcima županijskog Stožera civilne zaštite, od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelo je 1808 osoba, od kojih je 1398 izliječeno, a 23 su umrle.


Trenutačno je na bolničkom liječenju 36 osoba, a u samoizolaciji ih je 776. U protekla 24 sata testirane su 263 osobe te je dosad na području te županije testirano 16.680 ljudi.


12:53 U Splitsko-dalmatinskoj županiji utvrđena je zaraza novim koronavirusom u još 280 osoba, a umro je 89-godišnjak, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.U protekla 24 sata obrađeno je 986 testova, od ukupnog broja novooboljelih 108 su kontakti prije oboljelih, a ostali se epidemiološki obrađuju.


Prema izvješću splitskoga KBC-a, umro je 89-godišnji muškarac koji je, uz mnoge komorbiditete, bio pozitivan i na covid infekciju. Na bolničkom liječenju su 73 osobe oboljele od covida-19, od kojih je sedam na respiratoru.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji mjera samoizolacije određena je za 1657 osoba.


12:20 U Ličko-senjskoj županiji od covida-19 novooboljela je jedna osoba, a dvije su umrle, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.
11:55 Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je u četvrtak 70 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u novogradiškoj bolnici umro je stariji muškarac.
11:46 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u zadnja 24 sata zabilježena su 102 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najviše od početka pandemije, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.
11:25 U Zadarskoj su županiji u protekla 24 sata potvrđena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, većinom je riječ o kontaktima s oboljelima i obiteljskim kontaktima, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.
11:02 U Krapinsko-zagorskoj županiji imaju 36 novih slučajeva, ali podaci nisu potpuni jer su ostali bez reagensa pa je dio testova još na čekanju. Opširnije OVDJE
10:30 Vukovarsko-srijemskoj županiji je 88 novih pozitivnih osoba na COVID-19, a tri osobe su preminule.
10:26 U posljednja 24 sata zabilježen je 181 slučaj zaraze koronavirusom u Zagrebačkoj županiji, izvijestio je u čevrtak Županijski stožer civilne zaštite.

09:50 Kako neslužbenoj doznaje N1, u Hrvatskoj je danas više od 2.700 novih slučajeva zaraze. Najgori dan dosad po broju novozaraženih bio je 25. listopada kada samo imali 2421 novih slučajeva.


09:44 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 319 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 38 novozaraženih osoba s područja županije.


09:42 Osječko-baranjska županija na konferenciji za novinare javila je o 219 novozaraženih te jednoj preminuloj osobi s koronavirusom.


09:40 U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđen je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.


09:35 U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je 65 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.


09:30 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 139 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19)


09:15 U Primorsko-goranskoj županiji je 150 novih slučajeva koronavirusa. Opširnije OVDJE


09:00 Mnogi pacijenti pozitivni na COVID-19 žale se na nedostupnost liječnika obiteljske medicine. Ministarstvo zdravstva i HZZO traže žurno uključenje „primaraca“ u redovito ispunjenje obveza, priopćeno je iz Ministarstva u četvrtak, javlja N1 .


“Potrebno je naglasiti kako ključnu ulogu u komunikaciji s korona pozitivnim pacijentima, uz epidemiologe, imaju upravo liječnici obiteljske medicine koji trebaju kontaktirati svoje pacijente, uputiti ih u daljnje postupanje i obavještavanje njihovih kontakata kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja zaraze.


Kako se Ministarstvu zdravstva obraća sve više pacijenata s pozitivnim rezultatima testiranja s primjedbama da ne mogu stupiti u kontakt sa svojim liječnicima obiteljske medicine, Ministarstvo zdravstva opetovano traži od svih liječnika obiteljske medicine koji imaju ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje da, u skladu sa svojim ugovornim obvezama, ali i osjećajem odgovornosti u trenutnim okolnostima epidemije, u potpunosti obavljaju povjerene im zadaće, da žurno ostvare kontakte sa svojim pacijentima, upućuju ih u sva daljnja postupanja vezano uz postavljanje dijagnoze COVID-19 kao i obavješćivanje osoba koje su ostvarile kontakte sa zaraženim pacijentima.


Najveći dio sustava javnog zdravstva predano radi na zbrinjavanju pacijenata oboljelih od virusa COVID -19, te je važno da i svi drugi dionici tog sustava dosljedno ispunjavaju svoje ugovorne obveze, a njihovo ostvarivanje nadzirat će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje”, navode u priopćenju.


08:34 U Sisačko-moslavačkoj županiji je pedeset novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.


08:35 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđeno 39 novih slučajeva bolesti COVID-19.