Spora procedura

Koliko će vladajućima trebati za provjeru Mostovih potpisa? Lako moguće i duže od četiri mjeseca

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Dok sve to prođe, možda će već biti ukinute COVID-potvrde i prestati potreba da o ograničavanju prava i sloboda odlučuje Sabor, što traži MostZAGREB – Prvo su iz Banskih dvora pritiskali Most da što prije predaju potpise koje su prikupili za svoje dvije referendumske inicijative, a sada je obratna situacija. Mostovci su u ponedjeljak potpise donijeli u Sabor, od tada se ništa nije dogodilo, pa su jučer oni stoga iznijeli zahtjev da započne procedura provjere potpisa.


– Dva dana nakon što smo objavili da imamo potreban broj potpisa, predsjednik Vlade javno nas je pozvao da ih donesemo na Markov trg, kako bi ih se brojalo. A sada, kada smo potpise predali, nije još ni sazvan Odbor za Ustav, koji mora pokrenuti postupak njihove provjere. Zašto izigravate volju hrvatskog naroda, upitala je Marija Selak Raspudić predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. On joj je odgovorio da će se sve odvijati suglasno zakonskim rokovima. Ali, Zakon o referendumu uopće ne definira nikakve rokove za provjeravanje potpisa, pa Odbor za Ustav ne mora žuriti. Jandroković je ipak najavio da će se to tijelo sastati vjerojatno idući tjedan, a kako bi predložili Saboru da se Vladu zaduži za provjeru je li Most prikupio minimalno 367 tisuća potpisa.


– Sve se čini u skladu s procedurom, što bismo trebali svi sada trčati kako bi to što prije bilo gotovo, čudio se predsjednik Sabora. Nikoli Grmoji je dodijelio treću opomenu i time mu oduzeo riječ do kraja jučerašnje rasprave zato što se javio za povredu Poslovnika da bi upozorio da Most »neće mirno gledati kako se odugovlači ovaj proces«. Jasno je da Vlada i HDZ ne namjeravaju brzati s utvrđivanjem broja potpisa jer im referendumi sigurno nisu u političkom interesu. Da je suprotno, sjednica Odbor za Ustav možda bi bila već u utorak.
Kada su 2018. referendume pokušali inicirati zagovornici promjene nekih izbornih pravila i poništenja ratifikacije Istanbulske konvencije, potpise se provjeravalo četiri mjeseca. Ovaj bi put ta procedura mogla trajati i dulje, s obzirom na to da će se Sabor, u slučaju da se ustanovi da važećih potpisa ima dovoljno, obratiti Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti dva referendumska pitanja. Dok sve to prođe, možda će već biti ukinute COVID-potvrde i prestati potreba da o ograničavanju prava i sloboda odlučuje Sabor, što traži Most.