Kandidatkinja Radničke fronte

Katarina Peović: Vlada tvrdi da nema za povećanje plaća, a Crkvi godišnje daje više od milijardu kuna

Portal Novilist.hr

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Peović iznosi kako su manipulativne tvrdnje da su takva izdvajanja opravdana zbog karitativnog rada Crkve pošto samo 11% iznosa odlazi na takav crkveni rad, za građenje i obnovu crkvenih objekata se izdvaja više od pola, dok na plaće svećenika odlazi trećina navedenih davanjaZAGREB „Danas, kada su se u samo nešto više od mjesec dana na štrajk digli vozači, medicinske sestre i tehničari, nastavnici i nastavno osoblje, gdje od očekujemo da val štrajkova zahvati cijelu zemlju – Vlada koja govori da nema novaca neodgovorno laže. Laže jer novaca ima – za lažne branitelje, vojne misije i za crkvu“, poručila je Katarina Peović, predsjednička kandidatkinja stranke ljevice Radničke fronte.


Kao jedna od govornica sedmog prosvjeda Raskid!, koji je ove godine na zagrebačkom Trgu bana Jelačića protiv Vatikanskih ugovora okupilo više od 400 ljudi, dodala je kako je Hrvatska po izdvajanjima za Crkvu na samom vrhu Europe, dok je po plaćama na samom dnu s tek 37% plaće zapadnoevropskog radnika i jednim od najnižih „minimalaca“ u Europi.


Peović iznosi kako su manipulativne tvrdnje da su takva izdvajanja opravdana zbog karitativnog rada Crkve pošto samo 11% iznosa odlazi na takav crkveni rad, za građenje i obnovu crkvenih objekata se izdvaja više od pola, dok na plaće svećenika odlazi trećina navedenih davanja.
Dodaje kako je situacija u kojoj se granica Crkve i države sve više briše zabrinjava i kao majku djeteta koji pohađa osnovnoškolski program pod sve većom crkvenom paskom.


„Samo za plaće oko 2500 vjeroučitelja, među kojima nisu rijetki oni koji otvoreno iskazuju homofobne i nacionalističke stavove, godišnje se izdvaja minimalno 250 milijuna kuna. Oni ne odgovaraju državi koja ih plaća nego isključivo Crkvi, a pritom sve češće postaju i ravnatelji škola Svjedočimo uspostavljanju paralelne strukture koja ne polaže račune nikome osim Crkve, a sve više preuzima kormilo“, rekla je Peović.


Za Peović ugovori RH s Vatikanom grubo krše sekularno određenje Republike Hrvatske koje je zajamčeno Ustavom. Dodala je kako shvaća da se revizija i raskidanje Vatikanskih ugovora ne može provesti tako lako, ali upravo to za nju predstavlja indikator prave prirode ovih ugovora, potpisanih protivno temeljnim demokratskim standardima – bez javne rasprave.


Na kraju je iznijela stav da je nemogućnost raskidanja Vatikanskih ugovora samo jedan od simptoma položaja Republike Hrvatske koja na međunarodnom planu nema samostalnu politiku i čiji je nastup u takvom okviru uglavnom štetan za nju samu. Vrijeme je da u ovom slučaju, kao i u drugim pitanjima, umjesto sluganske politike počnemo misliti svojom glavom i nastupati sukladno vlastitom interesu“, zaključila je.