Krešo Beljak

‘Kakvo nam je društvo takva je i Kolinda Grabar-Kitarović: jedan dan ustaša, drugi dan partizan’

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor KovačevićPredsjednik HSS-a Krešo Beljak gostovao je u Newsroomu N1 televizije, gdje je komentirao predsjedničku kampanju, ali i hrvatsku politiku.


– Kakvo nam je društvo takvi su obično i političari na vlasti. Kakvo nam je društvo takva je i Kolinda Grabar Kitarović – jedan dan ustaša, drugi dan partizan, rekao je za N1.


Vjeruje da će na parlamentarne izbore u koaliciji sa SDP-om. Za Amsterdamsku kaže da se vide sa SDP-om i protiv HDZ-a te da je to dobitna kombinacija za pobjedu na izborima. Vidi to i u činjenici da su i na europskim izborima Amsterdamska i SDP imali glasova kao i HDZ.
Osvrnuo se na prijedlog Zakona o imovini, za koji kaže da zaobilazi pravosuđe i omogućuje Poreznoj da odmah naplati porez na utvrđenu vrijednost imovine. Smatra da taj zakon najmanje odgovara HDZ-u.


– Uputili smo u saborsku proceduru Zakon o porijeklu imovine, to je vrlo jednostavan zakon i predstavlja premosnicu od hrvatskog pravosuđa, zaobilazi pravosuđe i Porezna određuje koliko se mora platiti porez, pojasnio je Krešo Beljak.


Kaže kako nije namijenjen samo političarima, nego i o ljudima koji imaju mizerna primanja, a žive u luksuzu: “To hrvatsko pravosuđe ne može riješiti, bilo je puno procesa oko korupcije i kiriminala u politici pa se ništa nije dogodilo.”


Smatra da će suđenje za Agrokor trajati najmanje 20 godina, “da imamo zakon Porezna bi procijenila vrijednost i naplatila porez ili plijenila, a neka pravosudni proces ide svojim tempom.”


Ističe da propisana procedura u zakonu nije ni kazneni postupak i progon.


Foto Screenshot N1


Foto Screenshot N1– Ako vi imate kuću od milijun kuna, a zaradili ste 200.000 kuna možete se pokušati opravdati da ste prodavali Playboy u Austriji, jeli pola sendviča, ali to vam neće proći, ističe.


Podsjetio je da je u vrijeme bivše države postojao Zakon o porijeklu imovine, ali da je odmah ukinut od strane HDZ-a. Uvjeren je da je zakon izvediv, ali mora postojati volja.


– Ono što je ključno je da u HDZ-u nema volje, rekao je i dodao da među njima ima onih kojima taj zakon ne odgovara.


– Njihova jedina ideologija je uzmi što je moguće više i to sada. Da li smo mi doista kao nacija glupi da ne vidimo da oni koji se najviše busaju u domoljubna prsa u principu najviše iskorištavaju tu poziciju i bogate se enormno preko svake mjere dok sve veći dio stanovništva kopa po kantama za smeće?


Toga me strah i strah me za moju djecu i bojim se da će u sljedećim godinama ne promijenili se nešto drastično, kolone biti sve veće i veće dok ovdje ne ostane zadnji škart, rekao je Beljak u Newsroomu N1 televizije.


Za činjenicu da je njegova kuća dobila kućni broj, a nije upisana u katastar kaže: “Nisam stručnjak za te stvari. Ja sam uredno kao svaki građani koji si to može priuštiti platio odvjetnika da upiše u zemljišne knjige. A nisam znao da katastar nije zemljišna knjiga”, rekao je i dodao kako je kuća pri kraju nakon čega će je upisati u katastar, ali i napomenuo da nije prekršio nikakav zakon.