Potpredsjednik Vlade Zdravko Marić

Kako će koronavirus utjecati na gospodarstvo? Sve ovisi o tome koliko će se proširiti po Hrvatskoj

Hina

snimila Emica Elvedji / PIXSELL

snimila Emica Elvedji / PIXSELL

Što se tiče turizma, ministar financija kaže da se problem s koronavirusom dogodio početkom godine, a to je razdoblje na koje je turizam najmanje osjetljiv, ali da ipak može biti utjecaja na rezervacije za sezonu. Međutim, kako je dodao, Hrvatska je svojim najznačajnijim turističkim tržištima blizu, pa se kod nas može doći "u zadnji čas".ZAGREB – Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je u pogledu širenja koronavirusa oprez nužan, ali nema potrebe za paničnim reakcijama, te da je trenutno teško procijeniti utjecaj epidemije na hrvatsko gospodarstvo jer za takvo što nedostaju ključni podaci.


“Trenutno je teško iznositi procjene bilo koje vrste. Procjene se pojavljuju, ali ključnih varijabli ipak nema, a to je koliko će ‘duboka’ biti epidemija i koliko će trajati”, rekao je Marić uoči sjednice užega vladina kabineta.


Dodao je kako je vladina zadaća pratiti razvoj situacije i činiti sve kako bi potencijalni utjecaj epidemije bio što manji.
Zamoljen za komentar gužvi u dućanima, jer se građani pojačano opskrbljuju živežnim namirnicama, rekao je kako su trgovački lanci spremni za pojačanu potrošnju te kako imaju slična iskustva s kupovinama za Božić i Uskrs.


“Vjerujem da su i sada spremni, a ako se neka polica isprazni može se sa zaliha vrlo brzo popuniti”, rekao je Marić.


Dobrim je ocijenio jedan naslov u današnjem dnevnom tisku, prema kojemu je nužan oprez, ali i kako nema potrebe za bilo kakvim paničnim reakcijama.


Što se tiče turizma, ministar financija kaže da se problem s koronavirusom dogodio početkom godine, a to je razdoblje na koje je turizam najmanje osjetljiv, ali da ipak može biti utjecaja na rezervacije za sezonu. Međutim, kako je dodao, Hrvatska je svojim najznačajnijim turističkim tržištima blizu, pa se kod nas može doći “u zadnji čas”.


Marić ističe i da je iz dalekoistočnih zemljama u Hrvatsku lani došlo manje od milijun turista, od ukupno više od 20 milijuna, ali da sada treba voditi računa i o utjecaju epidemije na dolaske iz Italije i drugih europskih zemalja. No, ocjenjuje da je sezona dobro pripremljena i da se turizmom bave iskusni profesionalci.


Marić nije isključio dodatna izdvajanja iz državnog proračuna za troškove borbe protiv koronavirusa. Bude li potrebe, za to služi proračunska pričuva, rekao je.


Ministar financija nije htio komentirati smjene u upravi Zagrebačke banke zbog navodnog pranja novca i neprijavljivanja određenih transakcija. Rekao je da je za nadzor banaka nadležna Hrvatska narodna banka, a da unutar Ministarstva financija djeluju službe koje se bave sprječavanjem pranja novca i financiranja terorizma te da je Hrvatska prepoznata kao zemlja koja je u tome uspješna.