Zima u travnju

Još nije gotovo: Poslijepodne stiže novi kratkotrajan snijeg, moglo bi ga biti i na sjevernom Jadranu

P. N., Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Na Jadranu u prvom dijelu dana umjerena i jaka, na udare još ponegdje olujna bura, oslabjet će i okrenuti na sjeverac i sjeverozapadnjakNakon jučerašnjeg pravog zimskog dana koji je snijeg donio sve do jadranskih otoka, u većini krajeva danas djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, ujutro ponegdje u unutrašnjosti s maglom, a sredinom dana i poslijepodne u unutrašnjosti i na dijelu sjevernog Jadrana lokalno jači razvoj oblaka te kratkotrajan snijeg, mjestimice susnježica i kiša.


Prema prognozi Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni. Na Jadranu u prvom dijelu dana umjerena i jaka, na udare još ponegdje olujna bura, oslabjet će i okrenuti na sjeverac i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 4 do 9, na Jadranu između 8 i 13 stupnjeva Celzijevih.


Foto galerija: Snijeg u Rijeci i okolici Foto: Sergej Drechsler


HAK javlja kako iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, i obrnuto, sve skupine vozila jutros mogu prometovati autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC50 i DC27)
Za sav promet otvoreni su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb; Krčki most; Paški most; autocesta A7 Draga-Šmrika; Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog; DC50 čvor Sveti Rok-Gračac i DC27 Gračac-Zaton Obrovački.


Foto galerija: U Zagrebu pada snijeg usred travnja Foto: Davor Kovačević


Za sav promet zatvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje; državna cesta DC1 Ondić-Gračac-Knin; Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8); državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.
Samo za osobna vozila otvorena je državna cesta DC25 Gospić-Karlobag.


Zimski su uvjeti i zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru te na pojedinim cestama u Istri, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji uključujući: autocestu A1 Zagreb-Split-Ploče na dionicama Prgomet-Bisko i Šestanovac-Ravča i državnu cestu DC1 Budačka Rijeka-Slunj-Knin. Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na sljedećim cestama u Istri: ŽC5103 Labin-Koromačno i ŽC5104 Labin-Rabac i ŽC5081 Labin-Stari Grad.


Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Upozorava se na poledicu, a mogući su odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Česti su zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozače moli za strpljenje!.


U pomorskom prometu nema poteškoća. U teretnom se prometu na prijelaz državne granice sa Slovenijom čeka tri sata na Bregani, a sat i pol na Macelju.